Rivali uoči gradskog derbija
0

Zeba: Želimo pobjedu, Belošević: Pokvarit ćemo im slavlje

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
U okviru 28. kola Premijer lige se na stadionu Asim Ferhatović Hase igra 99. vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara. Uoči velikog susreta ljutih rivala smo razgovarali sa trenerima i igračima iz oba tabora, a i jedni i drugi najavljuju pobjede.

Plavi žele zaokružiti sezonu pobjedom na Koševu

Trener FK Željezničar, Amar Osim, smatra da će biti tvrda utakmica, ali se nada golovima i pobjedi svoje ekipe.

"Kao i u posljednjih pet ili šest derbija između Sarajeva i Željezničara, očekujem neizvjesnu i tvrdu utakmicu, mada se nadam da će biti drugačije i da će biti golova. Utakmice sa malo ili nimalo golova su postale dosadne. Nadam se da će igrači na terenu zadovoljiti publiku. Osim Smajića su svi spremni za derbi, očekujem da će biti motivisani i da će dati svoj maksimum", izjavio je Osim.

Kapiten Željezničara Zajko Zeba je rekao da njegova ekipa na Koševo dolazi rasterećena i sa respektom, ali najavljuje pobjedu kojom će biti zaokružena uspješna sezona Plavih.

"Derbi dočekujemo u odličnoj atmosferi, jer smo osvojili titulu prvaka BiH. Rasterećeno ćemo igrati na Koševu, bez ikakvog pritiska. Mislim da će i Sarajevo igrati na sličan način, jer su i oni na poziciji koja vodi u Evropu, iako se pojavio taj problem u vezi sa licencom. Očekujem dosta otvorenu i lijepu utkamicu sa pokojim golom. Mi svakako idemo na pobjedu protiv velikog rivala. Forma u derbijima ne igra veliku ulogu, jer je to posebna utakmica. Mi smo kvalitetniji i očekujem pobjedu. Iako igramo revanš Kupa BiH u srijedu, nećemo kalkulisati jer želimo zaokružiti uspješnu sezonu drugom pobjedom nad Sarajevom. Žao mi je samo publike, jer je cijena karata za zapadnu tribinu previsoka", kazao je Zeba za portal Klix.ba.

Prvi strijelac lige Eldin Adilović smatra da je ekipa sa Grbavice već ostvarila svoje ciljeve, ali poziva na dostojanstven derbi.

"Mi smo već sva očekivanja ispunili i ostvarili naš cilj, ali derbi moramo odigrati dostojanstveno. Igrat ćemo za našu publiku i navijače. Nadam se dobroj utakmici i pobjedi. Znam da nas očekuje finale Kupa BiH protiv Širokog Brijega, ali kalkulacija nema. Cijele sezone smo igrali maksimalno jer imamo jaku i kvalitetnu klupu. Prema tome, ulazimo 100 posto u utakmicu", rekao je Adilović.

Eldinov brat Adi je prvi golman Sarajeva, pa će se u subotu njih dvojica naći oči u oči na stadionu Asim Ferhatović Hase.

"Igrati protiv brata je neopisivo, posebno ako se radi o derbiju. Moj zadatak je postići pogodak, a ako uspijem u tome, emocije će biti pomiješane. Zbog gola trebam biti sretan, ali znam da je moj brat na drugoj strani. To nije jednostavno", dodao je Adilović.

Muamer Svraka, odličan igrač sredine terena u ekipi Željezničara, je najavio ozbiljan pristup u derbiju protiv Sarajeva.

"Protiv Sarajeva ćemo igrati kao da se borimo za titulu. Nije bitno to što smo već postali prvaci ,jer je ovo specijalna utakmica u kojoj definitivno idemo na pobjedu. Čak i ako ne budemo imali podršku naših navijača, mi znamo da su oni uvijek uz nas" izjavio je Svraka. Igrači Sarajeva se pobjedom u derbiju žele iskupiti navijačima za lošu sezonu

Trener Bordo ekipe Dragan Jović je za Klix.ba rekao da je pobjeda u derbiju protiv odlične ekipe Željezničara imperativ i da vjeruje u kvalitet svoje ekipe.

"Očekivanja su jasna, jer je pobjeda imperativ. Siguran sam da imamo dovoljno kvaliteta da osvojimo sva tri boda. Šćepanović i Obuća su upitni, ali to ne treba biti isprika. Porazom kod Olimpica smo kompromitovali svoju poziciju na tebeli i sada moramo pobijediti. Nadam se da moji igrači neće podleći pritisku i da će uspjeti pobijediti protivnika. Ekipa Željezničara je izuzetno opasna, drže posjed lopte i lako daju golove. Opasan je i napad, ali i vezni red, posebno Svraka. Moramo biti veoma oprezni", izjavio je Jović.

Kapiten FK Sarajevo, Sedin Torlak, vidno je razočaran nakon poraza od Olimpica. Porez je tzeško pao igračima Bordo ekipe, ali se atmosfera pred derbi podiže, a kapiten vjeruje kako je pobjeda jedina šansa da se ekipa iskupi vjernim navijačima.

"Dobar rezultat protiv Olimpica je trebao biti motivacija za derbi,ali nije išlo, primili smo nepotreban gol. Svi smo razočarani, teško je to sve palo igračima. Sada se pokušavamo oporaviti kako bismo se vjernim navijačima pokušali nekako iskupiti pobjedom u derbiju. Puno smo griješili, nismo ništa osvojili, pa je ovo posljednja prilika za iskupljenje, ako se uopće i možemo iskupiti nakon svega što je bilo. Ipak, dat ćemo sve od sebe, poginut ćemo na terenu za pobjedu. Bit će teško, Željezničar je prvak i dolazi rasterećen, ali vjerujem da možemo slaviti. Naši navijači to zaslužuju", rekao je Torlak.

Defanzivni igrač Bordo ekipe Zoran Belošević također smatra da se ekipa mora iskupiti navijačima i najavio je da će njegovi saigrači pokvariti slavlje Željezničaru.

"Protiv Olimpica smo željeli dobar rezultat kako bismo napravili dobru uvertiru pred derbi, ali nesretno smo izgubili u samom finišu. Već smo zaboravili tu utakmicu i okrenuli se derbiju sa Željezničarom, jer znamo koliko ta utakmica znači navijačima. Ostavit ćemo srce na terenu i dati sve da pobijedimo. Željezničaru čestitam na tituli, ali kako najavljuju pobjedu na Koševu, mogu reći da ćemo učiniti sve kako bismo im pokvarili slavlje. Mi igramo pred našim navijačima i dužni smo im. Pozvao bih ih da dođu u što većem broju i podrže nas, a mi ćemo to vratiti na terenu", izjavio je Belošević.

Matija Matko je u prošlom "mandatu" u ekipi Sarajeva na Grbavici svom timu donio pobjedu protiv Željezničara i obradovao navijače Bordo ekipe. On bi trebao biti akter i predstojećeg derbija, utakmice o kojoj razmišlja već neko vrijeme.

"Prije svega, ne mogu a da ne prokomentarišem utakmicu protiv Olimpica. Zaista, odigrali smo sramotno i primili nepotreban gol. Razmišljam puno o toj utakmici, ali i o derbiju, toliko da ne mogu spavati. Uputio bih izvinjenje našim navijačima koji su nas bodrili na Otoci i učinili da se osjećamo kao da igramo na našem terenu. Nema opravdanja. Nisam siguran da li ću dobiti priliku na derbiju, ali ako zaigram, zabit ću im gol, po svaku cijenu. Pozivam navijače da nam pomognu i budu naš 12. igrač, kao što su bili i do sada, kako bi na njihovim krilima mogli ostvariti pobjedu", kazao je Matko.