Nogomet
5

Zdravko Reić: Plakao sam kada je Ćiro napustio Hajduk

Piše: O. T.
Zdravko Reić (Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zdravko Reić (Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jučer je na četvrtom Međunarodnom sportskom simpoziju u Sarajevu predavanje držao jedan od najpoznatijih sportskih novinara u regiji, Splićanin Zdravko Reić.

Zdravko Reić je sportski novinar Slobodne Dalmacije i Sportskih novosti, te autor sportskog televizijskog showa "Istinom do gola". Tokom svoje novinarske karijere Izvještavao je s pet svjetskih i 10 europskih prvenstava, sa 11 finala Lige prvaka te najmanje 230 utakmica reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske.

Njegova fudbalska ljubav je Hajduk, a tokom svog predavanja dotakao se perioda kada je na klupi Bilih na početku sezone 2005/06. sjedio Miroslav Ćiro Blažević koji je također bio prisutan tokom Reićevog predavanja.

"Tri su trenera kojima se klanjam, a to su Miroslav Ćiro Blažević, Tomislav Ivić i Stanko Poklepović. Kada je Ćiro došao Hajduk je bio u stanju raspadanja. Jedan od glavnih igrača Hrvoje Vejić je trebao ostati, a otišao je. Hajduk je u 9. kolu odigrao neriješeno sa Dinamom. Bilo je 0:0 i tada sam vidio da je Hajduk napokon počeo igrati i da od Hajduka može nešto biti," kazao je Reić.

Iako je sa Ćirom znao biti na "ratnoj nozi", odlazak "trenera svih trenera" sa Poljuda, ražalostio je Reića,

"Međutim, Ćiro je otišao. On će možda reći da sam ja kriv što su ga smijenili, a ja sam tada plakao. To vam moram priznati. I ne samo ja, jer se dogodio jedan fenomen. Hajduk je 1979. godine prešao na Poljud. Od tada na trening Hajduka više niko nije dolazio. Na Starom Placu je uvijek bilo dvije-tri hiljade ljudi, ali nakon što je Hajduk otišao na Poljud, više niko nije dolazio. Kada se Ćiro pojavio, četiri hiljade navijača je došlo na trening. On, pametan, najbolji PR, populista, jedne je prilike nakon što su navijači aplaudirali na jedan gol tokom treninga naredio igračima:Idite pozdraviti navijače! Eto, to je Ćiro. Da je ostao, a trebao je pošto su mu dali lošu momčad i nije on bio kriv zbog loših rezultata, Hajduk bi napravio bolje rezultate", istakao je splitski novinar.