Zagreb
69

Zdravko Mamić pušten da se brani sa slobode

SRNA
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Izvršni predsjednik Fudbalskog kluba "Dinamo" iz Zagreba Zdravko Mamić, osumnjičen za javno podsticanje na nasilje i mržnju, pušten je da se brani sa slobode.

Zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo zatražilo je danas da Mamiću bude određen jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti ponavljanje krivičnog djela.

Mamić je danas saslušan u zagrebačkom tužilaštvu nakon noći provedene u pritvoru, jer je gostujući na radiju izvrijeđao ministra nauke, obrazovanja i sporta Hrvatske Željka Jovanovića na nacionalnoj osnovi.

On je rekao da Jovanović "mrzi sve hrvatsko" i da "kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može da vodi taj najvažniji resor u Hrvatskoj".

Iz zagrebačkog Opštinskog državnog tužilaštva ranije je saopšteno da je Mamić putem radija javno podsticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, istovremeno iskazujući izrazitu netrpeljivost i podstičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Ove izjave, upozoravaju iz tužilaštva, dodatno dobijaju na težini uoči fudbalske utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije i izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira.