Nogomet
0

Zbog snijega neće biti odgođeno 19. kolo nogometne Premijer lige BiH

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nećemo odgađati 19. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine zbog snježnih padavina. Postoji mogućnost da pomjerimo sve utakmice za nedjelju, iz razloga da klubovi imaju više vremena da očiste terene, istakao je za agenciju Anadolija Milorad Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje Nogometnog saveza BiH.  

Lale kaže da bi prema vremenskim prognozama u svim dijelovima BiH snijeg trebao prestati padati tokom četvrtka, ali i da se ne očekuju nove padavine do konca predstojećeg vikenda.

"Ljudi u klubovima imat će vremena da pripreme terene. Jedino, ukoliko bi došlo do novih većih padavina mogli bi preispitati odluku kada igrati utakmice 19. kola", rekao je Lale, dodavši da TK NSBiH nema pravo prebaciti 19. kolo u proljetni kalendar takmičenja, već da to mogu učiniti samo Izvršni odbor NSBiH i Odbor za hitnost kojeg sačinjavaju predsjednik Elmedin Begić, potpredsjednici Ivan Beus i Darko Ljubojević, kao i generalni sekretar Jasmin Baković.

"Odluku o odigravanju 19. kola u jesenjem dijelu šampionata ljetos je donio IO i samo je članovi nogometne vlade BiH mogu poništiti, te eventualno donijeti novu po kojoj bi 19. kolo bilo prebačeno za proljeće", tvrdi Lale.

Ipak, i da žele 19. kolo prebaciti za proljeće članovi IO, prema Statutu NSBiH, morali bi zatražiti u pismenoj formi i mišljenje Komiteta za takmičenje NSBiH.

"Sutra je sjednica Izvršnog odbora. Da misle odgađati 19. kolo do sada bi tražili naše mišljenje. Dakle, ni sa njihove strane ne bi trebalo biti nikakve odgode", smatra Lale, što potvrdilo i nekoliko članovi Izvršnog odbora NSBiH.

U posljednjem jesenjem 19. kolu Premijer lige BiH, zemlje koja je pod snijegom u pojedinim regijama do 50 centimetara i čijim se dijelovima danas teže saobraća, narednog vikenda trebali bi se sastati: Mladost (Velika Obarska) – Olimpic, Vitez – Radnik (Bijeljina), Travnik – Zrinjski, Zvijezda (Gradačac) – Slavija, Rudar Prijedor – Široki Brijeg, Velež – Čelik, Željezničar – Borac (Banja Luka), Sarajevo – Leotar.