Odluka Komiteta za normalizaciju
0

Zbog nereda bez gostujućih navijača do kraja polusezone

FENA
Komitet za normalizaciju Nogometnog saveza BiH je na sastanku održanom u petak u Zenici donio odluku o zabrani organiziranog odlaska gostujućih navijača na utakmice Premijer lige i Kupa BiH do kraja jesenjeg dijela prvenstva.

Komitet je odluku donio zbog sve učestalijih navijačkih nereda na bh. nogometnim terenima, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.

Na sjednici je osuđeno huligansko ponašanje navijača u Sarajevu uoči prijateljske utakmice Željezničar - Hajduk te je od Disciplinske komisije NSBiH zatraženo da utvrdi disciplinsku odgovornost organizatora utakmice.

Komitet je izrazio žaljenje HNK Hajduk i Nrvatskom nogometnom savezu (HNS) zbog incidenata "koji ne mogu narušiti prijateljske odnose NSBiH i NHS".

Od FK Borac traži se informacija povodom izjave bivšeg šefa stručnog štaba Zvezdana Cvetkovića koji se odnose na incidente na utakmici protiv Željezničara.

Komitet će u narednom periodu inicirati sastanak s relevantnim sigurnosnim strukturama na državnom i entitetskom nivou u vezi sa "zabrinjavajućim ispoljavanjem huliganskog i nacionalističkog ponašanja navijača" u cilju preduzimanja odgovarajućih mjera i aktivnosti na prevenciji incidenata i adekvatnom sankcioniranju izgrednika. U tom smislu, od nadležnih organa traže se izmjene zakonskih propisa koji će dati veće ovlasti organima sigurnosti.

Komitet će u petak, 14. oktobra održati sastanak sa članovima Disciplinske komisije, od koje će zahtijevati izricanje rigoroznih sankcija za klubove i pojedince odgovorne za nerede na utakmicama, navodi se u saopćenju NSBiH.