Nogomet
1

Zbog dugovanja i dalje upitan o(p)stanak FK Borac u Premijer ligi BiH

Anadolija
Derbi utakmica 24. kola nogometne Premijer lige BiH između  Borca i Sarajeva (0:0), ipak, odigrana je sinoć, ali u Banjoj Luci više niko se ne usudi prognozirati hoće li FK Borac i završiti ovu sezonu u najvišem rangu takmičenja.

Stvar je, za sada, spasio predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik koji je iz budžeta svog kabineta uplatio na račun Borca 50.000 maraka, čime je izbjegnuta mogućnost da u slučaju neigranja meča protiv Sarajeva Borcu budu oduzeta tri boda, a u slučaju da se ponovi isti scenario uslijedi i suspenzija kluba.

No dugovanja Borca, potvrdio je Draško Ilić, predsjednik Radne grupe FK Borac, osnovane koncem prošle godine da izvrši konsolidaciju ovog kluba, tolika su da se bez velike finansijske injekcije teško može očekivati da klub opstane.

Borac bivšim i sadašnjim nogometašima, stručnom štabu, trenerima omladinske škole, radnoj zajednici, prevoznicima i restoranu za ishranu nogometaša duguje duguje 567.000 KM.

Uz to da bi do kraja finansirali sezonu Borcu, naveo je Ilić, potrebno je dodatnih 348.000 maraka.

Iako Ilić ističe da je Borcu pomoć "prijeko potrebna" teško je očekivati neka nova značajna izdvajanja iz prenapregnutih budžeta i Grada Banja Luka i Ministarstva porodice omladine i sporta RS. Pomoćnik načelnika odjeljenja za društvene djelatonosti Grada Banja Luka Jovo Rosić u izjavi za Anadoliju podsjeća da su u gradskom budžetu grantovi sportskim organizacijama od interesa za Grad planirani u ukupnom iznosu od 850.000 KM, te da je za FK Borac predviđen iznos od 300.000 KM.

"Dinamika te isplate zavisi od punjenja budžeta i izdvajanja se usklađuju prema potrebi i zahtjevima kluba", naveo je Rosić.

Prema njegovim riječima o izdvajanju dodatnih sredstava za sve sportske klubove, pa i FK Borac odluku donosi Skupština grada i gradonačelnik Banja Luke. Što se tiče ministarstva porodice omladine i sporta., koje je inače ministarstvo s najmanjim budžetom u Vladi RS, njihov grant namijenjen sportskim organizacijama za ovu godinu iznosi 965.000 KM.

"Sredstva iz ovog granta sportskim klubovima dodjeljuju se na osnovu javnog konkursa", izjavio je za Nenad Rađević, stručni saradnik u ovom ministarstvu.

Izborna skupština Fudbalskog kluba Borac bit će održana sutra (31. marta) i na njoj bi se trebalo izabrati novo rukovodstvo nekada renomiranog sportskog kolektiva. Član Radne grupe i bivši direktor banjalučkog premijerligaša Stanoje Štrbac uz podsjećanje da je Radna grupa na čelo kluba došla 23. decembra 2013. godine, kada je ostavku na mjesto predsjednika FK Borac podnio Srđan Šuput istakao je da su radili onoliko koliko je bilo u njihovoj moći.

"Imali smo dobru saradnju sa povjeriocima, ali nismo uspjeli da pronađemo trajno rješenje za sve nagomilane finansijske probleme. Za kratko vrijeme napravili smo veliki pomak u radu kluba, ali ukoliko se tako ne nastavi, sav naš trud će pasti u vodu. Treba naglasiti da nismo uspjeli da pronađemo model za stalno finansiranje kluba, što je ključni problem za budućnost Borca", naveo je Štrbac.

Ilić pak navodi da Borac ima plan kako novac za neometan rad kluba zaraditi, ali da je za to neophodno hitno prići izmjenama Zakona o sportu RS koji bi dozvolio "ulaganje sredstava ili pretvaranje postojećeg duga u dionice".