Tako to rade u Njemačkoj
8

Zbog divljanja navijača Dynamo Dresden izbačen iz kupa

Totalsport
Njemački nogometni drugoligaš Dynamo iz Dresdena iduće godine neće imati pravo nastupa u DFB-Kupu, zbog ponovljenog divljanja njegovih navijača u tom takmičenju.

 Utakmicu 1/16 finala DFB-Kupa, odigranu krajem oktobra između nogometaša Hannovera i Dynamo Dresdena na AWD-Areni, obilježili su neredi navijača gostujućeg kluba. Navijači Dynama izvikivali su slogane mržnje, palili baklje i sukobili se s policijom. Bild je tada pisao kako su to bili najgori navijački neredi u zadnjih godinu dana.

Navijački huliganizam u Hannoveru rezultirao je sa 16 hapšenja. Povrijeđeno je nekoliko policajaca i Dynamovih navijača.

Budući da su Dynamovi navijači slične incidente pravili i prošle sezone u utakmici protiv dortmundske Borussije, disciplinska komisija Njemačkog nogometnog saveza odlučio je kazniti Dynamo izbacivanjem iz takmičenja iduće sezone.

"Takve akcije na stadionu su napadi na nogomet i zahtijevaju odgovarajuće sankcije. DFB je jasno upozorio Dynamo nakon incidenata prošle sezone kakva ga kazna očekuje u slučaju njihovih ponavljanja", objasnio je Hans Lorenz, prvi čovjek disciplinske komisije DFB-a.

Hannover, koji je dobio spomenutu utakmicu nakon penala, kažnjen je sa 70.000 eura, budući da su i njegovi navijači pravili incidente prije, za vrijeme i nakon spomenute utakmice, ali nije dobio nikakve daljnje sankcije zbog "boljeg dosjea" njegovih navijača.