Nogomet
46

Zbog Brexita 100 nogometaša Premier lige ostaje bez radne dozvole, među njima Martial

Klix.ba
Anthony Martial (Foto: EPA)
Anthony Martial (Foto: EPA)
Anthony Martial, N'Golo Kante i Dimitri Payet samo su neki od igrača koji igraju u Premier ligi, a koji bi u narednom periodu mogli ostati bez radne dozvole, navodi Telegraph.

Naime, Velika Britanija je danas napustila Evropsku uniju (EU) i to će, kako navode britanski mediji, utjecati na različite aspekte života Britanaca, pa tako i na nogomet.

Zbog Brexita bi 100 igrača Premier lige moglo ostati bez radne dozvole jer neki od njih nisu odigrali nijedan meč za svoju nacionalnu selekciju.

Martial, N'Golo i Payet su neki od igrača koji u trenutku kada su došli u Premier ligu, nisu imali nijedan nastup za najbolju selekciju svoje zemlje. Zbog toga im prema pravilima Premier lige prijeti gubitak radne dozvole, a ukoliko se to desi, morat će napustiti Veliku Britaniju, odnosno preći u drugi klub.

Dok je Velika Britanija bila u Evropskoj uniji, nogometašima iz EU nije trebala radna dozvola kako bi igrali u Premier ligi.

Nogometni agent Jonathan Barnett izjavio je da će Brexit utjecati i na kvalitet klubova u Premier ligi.

Šta će se desiti sa igračima koji će izgubiti radne dozvole još uvijek je neizvjesno, kao i mnogo šta nakon Brexita.

Barnett ističe da će rukovodstvo Premier lige najvjerovatnije morati napisati nova pravila ukoliko ne žele izgubiti na kvaliteti lige.