Mladi talent Lokomotive iz Moskve
1

Zavidovićanin Ermin Imamović želi igrati za reprezentaciju

Sarajevo-x.com
Sticajem nesretnih okolnosti proteklog rata, mnogi Bosanci i Hercegovci su rasuti širom čitave planete. Koliko je Bosna i Hercegovina izgubila talenata, govori i primjer mladog fudbalera Ermina Imamovića koji igra za lokomotivu iz Moskve.

Ermin je rođen u Moskvi 1995. godine, gdje i danas živi i igra fudbal. Sa samo šest godina počeo je trenirati u Lokomotivu iz Moskve u kojem je do danas zabilježio mnoge uspjehe, dobio trofeje, medalje, pohvale i pobjede. Ermin igra na istoj poziciji kao i naš reprezentativac Emir Spahić, tj. Centralni je odbrambeni igrač.

Sa samo 11 godina, Ermin je proglašen najboljim odbrambenim igračem na međunarodnom turniru "Crimean visibaba“ u Ukrajni. Nakon toga, sa svojim klubom je osvojio mnogobrojne turnire, kupove pobjednika i prvenstva te je u nekoliko navrata proglašavan najboljim igračem.

Posljednja u nizu Erminovih plaketa je i ona sa prošlogodišnjeg međunarodnog turnira u Italiji pod nazivom "Torneo Internazionale del Amicizia", na kojem su učestovale mnoge juniorske ekipe prestižnih klubova, kao što su Juventus, Torino, Copenhagen, Dinamo Minsk i Genoa, gdje je Ermin također proglašen najboljim odbrambenim igračem turnira.

Kako kaže, prati sve utakmice naše reprezentacije, a Emir Spahić mu je omiljeni igrač. Kao i Spahić u svom klubu Ermin također nosi broj 5 na dresu. S obzirom na to da sljedeće godine Ermin, po godištu, prelazi u profesionalne fudbalere, iako je on po kvaliteti to odavno, izrazio je želju da zaigra za mladu reprezentaciju BiH.

"Moja velika želja je da igram za Bosnu i Hercegovinu. Svaku utakmicu reprezentacije sam pratio i bilo mi je žao što nismo otišli na Evropsko prvenstvo. Moj otac je Bosanac, iz sela Vozuća kod Zavidovića, otud i moja velika ljubav prema Bosni. Nadam se da će mi se ta želja ostvariti i da ću uskoro zaigrati za našu mladu reprezentaciju", rekao je Ermin sa ushićenjem.

Erminovi roditelji također kažu kako bi voljeli da Ermin igra za Bosnu i Hercegovinu, jer se on osjeća kao Bosanac i Hercegovac, a ne kao Rus.

"Ermin je veliki fan reprezentacije BiH i zaista mu je velika želja da zaigra u dresu BiH. Zbog toga se trudi i mnogo radi kako bi ostvario što bolje rezultate. Mislim da mu do sada to i uspijeva s obzirom na pun ormar medalja i trofeja", rekao je Ekrem Imamović, Erminov otac.

Koje kvalitete Ermin posjeduje govori i izjava direktora Škole fudbala Lokomotiv Moskva objavljena u jednom ruskom sportskom magazinu povodom pobjede protiv CSKA.

"Prvo poluvrijeme naš tim je završio bez golova iako je šansi ispred protivničkog gola bilo dovoljno. Polovinom drugog poluvremena, naš kapiten Ermin Imamović je utrčao u kazneni prostor CSKA i snažnim udarcem loptu poslao u mrežu protivnika. U prvom sljedećem napadu Ermin je asistirao svom saigraču, napadaču Nasiru Abilajevu koji je postigao drugi gol", izjavio je Jurij Anatolijevic Nagajcev, bivši direktor Škole fudbala Lokomotiv Moskva.

Ovakvi talenti Bosni i Hercegovini su itekako potrebni i bio bi veliki gubitak ukoliko Ermin ne bi zaigrao u reprezentativnom dresu, piše portal Znovine.com