Nogomet
46

Zaustaviti pad: U Cardiffu izaći sa gardom velike reprezentacije

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH igra u petak drugu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Euro koji će se 2016. godine održati u Francuskoj. Bit će to prilika da izabranici Safeta Sušića pokažu vrijednost selekcije koja je učestvovala na Mundijalu, a koja nakon planetarnog izloga nogometa bilježi pad.

Septembar je donio razočaravajući poraz od Kipra u Zenici i unio nesigurnost, te drastično poremetio kvalifikacije (zbog već ranije upisanih bodova).

Poljuljanu atmosferu Zmajevi će pokušati preusmjeriti u pozitivu. No, da bi došli do toga aktuelna generacija u Cardiffu mora izvući najbolje iz sebe. Kapiten Džeko i ostali trebaju izaći na teren sa gardom velike reprezentacije koja igra dobar nogomet i koja želi tri boda. Taktika treba biti jasna - ofanziva.

Domaći će krenuti euforično

No, da bi došli do kompletnog plijena apsolutno svaki pojedinac treba dati maksimum. Uz to, bit će potrebna homogenost i taktička disciplina.

Za očekivati je da će domaći krenuti euforično u prvim minutama, a Zmajevi će se truditi da taj nalet i entuzijazam prođu bez štete. Zavisno hoće li uspjeti u tome proporcionalno će jačati ili opadati euforija domaćih koji će imati veliku podršku sa tribina. Mediji naglašavaju da bh. selekciju čeka pakao te se očekuje da će gradski stadion u Cardiffu biti puniji nego ikada.

Velika napetost zbog prirode događaja važnosti velike utakmice, odmicanjem minuta gubit će na važnosti u odnosu na presudnost igre. Naš državni tim u uvodnim minutama ne bi smio primiti pogodak i trebaju dati sve od sebe da ne naprave rezultatski minus. No, ako domaći koji imaju velike ambicije u ovim kvalifikacijama rano postignu gol, BiH će se naći u velikim problemima.

Dakako, šefu državnog tima Safetu Sušiću bit će najvažnije da se zaustavi najbolji igrač Velsa – Gareth Bale.U defanzivnim zadacima Zmajevi će pokušati blokirati nogometaša Reala iz Madrida i udvajanjem. Svakako, bit će neophodna pomoć igrača iz veznog reda (Medunjanina, Pjanića, Hajrovića...). Presudnu ulogu imat će Senad Lulić koji će vjerovatno igrati na lijevom beku.

Ako Bešić preseli na stopera, izgubit će se ratobornost u sredini

Za očekivati je da će Sušić pokušati zatvoriti prilaze Begovića sa stoperskim parom Šunjić - Bešić. Lijevo bi trebao igrati Lulić, a desno Vršajević. Poznato je da su Bičakčić, Kolašinac, Salihović i Spahić povrijeđeni, što je donijelo velike glavobolje Papetu.

Iako još uvijek nije sigurno ko će činiti posljednji bedem, za pretpostaviti je da će selektor Bešića sa zadnjeg veznog prekomandovati na stopera, jer Vranješ dugo nije imao klub i to bi bio veliki rizik. Također, Anel Hadžić može igrati na toj poziciji, ali ne vjerujemo da će Sušić toliko eksperimentisati u ovako važnoj utakmici.

Dakako, dva bh. stopera moraju biti maksimalno skoncentrisani za dupliranje. Pogotovo kod ubačaja igrača Velsa između linija. Očekuje se da zadnja linija stoji na 30-40 metara od Begovića, kako bi se otupio pritisak domaćih i postavila plitka formacija.

Šef državnog bh. tima nema puno mogućnosti, premda će selidbom nogometaša Evertona izgubiti ratobornost u sredini terena. Medunjanin bi trebao igrati na mjestu zadnjeg veznog. Bit će zadužen da limitira ofanzivu domaćih kroz sredinu i da čuva leđa Pjaniću. Ikao manje trči od Bešića, iskustvo je na njegovoj strani. Dvojica bočnih vezista mogli bi biti Hajrović i Sušić (ili Prcić).

Hitri Hajrović može dosta pomoći u defanzivi, ali i brzo krenuti u kontru. Pjanić, čiji je šut s distance jako oružje, ubacivat će se iz drugog plana i prijetiti domaćima. Partneri u napadu bit će Džeko i Ibišević. Remetit će suparničku posljednju liniju i prijetit će iz napada Zmajeva.Trebaju biti hladne glave i čekati svoju šansu.

Uz borbu do krajnjih granica svojih mogućnosti, sreću i nametanje kombinatorike bh. reprezentacija će kontrolisati utakmicu i na kraju može doći do krajnjeg cilja - pobjede. Bit će teško, ali ova selekcija ima kvalitet. Donijela je mnogo radosti bh. navijačima...