Prizemljenje u Lisabonu
0

ANALIZA / Zašto u ključnim utakmicama nikada nismo pobijedili

Piše: Edin Isanović
Bh. nogometna reprezentacija imala je peti put u svojoj historiji priliku da se plasira na veliko takmičenje. Doživjela je teško prizemljenje. Portugal je slavio sa visokih 6:2, ponovo smo ostali bez plasmana, ponovo smo ostali u čekaonici.

Greška u koracima

Sam plasman u baraž je, ipak, veliki uspjeh. Ove kvalifikacije su statistički najuspješnije, a 21. mjesto na FIFA-inoj listi je naš najbolji ranking do sada. Sve to pokazuje da je napravljen iskorak.

U grupi smo iza sebe ostavili Rumuniju koja nas je u junu ove godine u Bukureštu pobijedila 3:0. U Parizu smo imali priliku da se plasiramo na Euro eventualnom pobjedom nad Francuskom, završilo je 1:1. Nismo uspjeli!

Gledajući iz ove perspektive krivi korak napravljen je u Albaniji kada je utakmica okončana rezultatom 1:1. Sa dodatna dva boda bismo vjerovatno bili prvi i direktno otišli na kontinentalnu nogometnu smotru.

Žrijeb za baraž ponovo nam je donio Portugal. Prva utakmica u Zenici završena je bez golova i sa puno optimizma čekali smo lisabonski okršaj. Nadali smo se da naši mogu uspješno ispuniti zadatak. Prvi put nam je odgovarao i remi sa postignutim golovima.

Izlazak Lulića nagovijestio težak poraz

Ipak, na otvaranju utakmice vidjelo se da nam se ne piše dobro. Ronaldov gol iz slobodnog udarca osnažio je ambicije domaćih. ''Evropski Brazilci'' nastavljali su atake na naš gol kako bi porazili izabranike Safeta Sušića. Kada je Nani postigao drugi pogodak bili smo dalekao od Ukrajine i Poljske. Misimovićev gol iz jedanaesterca vratio je nadu da u nastavku možemo doći do poravnanja.

Otvaranje drugog poluvremena proteklo je u dominaciji domaćih. Kada je Ronaldo u 53. minuti postigao treći gol, a Lulić dobio crveni karton, bilo je jasno da su Sušićeve trupe razbijene.

Mada smo smanjili rezultat na 3:2 do kraja su Portugalci postigli još tri gola. Treba biti iskren i priznati da su Zmajevi doživjeli težak poraz.

Domaći su, objektivno rečeno, prije utakmice bili u prednosti, ne samo zato što su bili u svom okruženju, nego i zbog činjenice da su po rejtingu ispred naše nacionalne vrste. Ipak, to im je predstavljalo i dodatni teret. Imperativ dobrog rezultata

S druge strane, naši su, koliko god se trudili da u utakmicu uđu hladne glave, bili pod imperativom dobrog rezultata.

No, nedostatak trke u sredini terena, gdje su podbacili Pjanić i Medunjanin, doveo je do pada igre.

Posljedice su bile gubljenje kontrole nad loptom, odsječen Edin Džeko, kontinuirani pritisak osam ili devet igrača prema posljednjoj liniji bh. reprezentacije. Domaći su do kraja utakmice ''razbili'' naš odabrani tim.

Nadamo se da ovaj poraz neće generirati defetističku atmosferu i da neće početi dobro nam poznati proces osuda i pritisaka za kadrovske promjene.

Međutim, najviše od svega zabrinjava činjenica da nikada nismo pobijedili u jednoj ključnoj utakmici. Da li nedostaje kvaliteta ili nemamo pobjednički mentalitet? Da li u presudnim okršajima na licima nema ratničkih boja?

U septembru naredne godine počinju kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra 2014. godine u Brazilu.

U grupi sa Grčkom, Slovačkom, Litvanijom, Latvijom i Lihtenštajnom nismo favoriti, ali se nadamo da možemo doći do pozicije jedan.

Rezultati pet utakmica koje su odlučivale o plasmanu na veliko takmičenje:

BiH - Danska (oktobar 2003.) 1:1 Srbija i Crna Gora - BiH (oktobar 2005.) 1:0 BiH - Portugal (novembar 2009.) 0:1 Francuska - BiH (oktobar 2011.) 1:1 Portugal - BiH (novembar 2011.) 6:2