Nogomet
25

Zarada u Premiershipu: Arsenal oborio rekord, a tabela svih klubova pokazuje snagu lige

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Niko osim Arsenala u historiji Premiershipa nije zaradio više od 100 miliona funti u jednoj sezoni. Možda zato čelnici kluba sa Emiratesa na klupi drže Arsena Wengera iako su iz sezone u sezonu sve glasniji navijači koji žele da 66-godišnji Francuz napusti klupu.

Arsenal je u ovoj sezoni imao izuzetnu priliku da osvoji trofej Premiershipa pošto je ovo sezona u kojoj su katastrofalne predstave pružali Chelsea i Manchester Untied, dok je Manchester City u drugom dijelu sezone zabilježio značajan pad u igri. Iako se u februaru titula činila realnom, Topnici nisu uspjeli ni dodati neizvjesnost u završnici. Sezonu su završili na drugom mjestu zahvaljujući lošem nizu Tottenhama, ali titula je na kraju ostala daleka i nedostižna. Pripala je Leicester Cityju.

Posljednji put Arsenal je Premiership osvojio u sezoni 2003/04. i to bez poraza. Međutim, ono na šta čelnici kluba mogu biti ponosni jeste konstantno učešće Arsenala u Ligi prvaka te pozitivan finansijski izvještaj. Londonski klub je u minuloj sezoni zaradio 100,9 miliona funti čime je postao prvi klub u historiji Premiershipa sa zaradom većom od 100 miliona funti u jednoj sezoni.

Zarada klubova Premiershipa u sezoni 2015/16.
Zarada klubova Premiershipa u sezoni 2015/16.

Zarada se odnosi samo na novac dobijen od Premiershipa gdje su, među ostalim, uključena TV prava, novac za plasman na tabeli i novac dobijen od utakmica emitovanih uživo. Ono što je najviše pomoglo Arsenalu da zaradi više od 100 miliona funti je podatak da su imali najviše prijenosa uživo, čak 27 od mogućih 38.

Pet je različitih stavki prema kojim klubovi zarađuju novac. Tri od pet stavki su fiksne i svaki klub dobija istu količinu novca. Dvije stavke koje se razlikuju od kluba do kluba su broj utakmica emitovanih uživo i plasman na tabeli.

To pokazuje koliko raspodjela novca u Premiershipu pomaže svim klubovima da priušte sredstva za dovođenje velikih igrača. Najbolji primjer je Aston Villa koja je sezonu završila 20. na tabeli, a zaradila je 66,6 miliona funti.