Nogomet
10

Zanimljivosti o Evertonu, klubu kojem se nedavno priključio Muhamed Bešić

Piše: Edin Isanović
Muhamed Bešić je imao odličan debi u Evertonu (Foto: Everton)
Everton, klub iz Liverpoola za koji je potpisao bh. reprezentativac Muhamed Bešić osnovan je 1878. godine. Devet puta si bili prvaci Engleske. Posljednji put u sezoni 1986./87., a pet puta su osvojili FA Cup. Upravo su u ovom renomiranom takmičenju i osvojili posljednji veliki trofej, a bilo je to 1995. godine. Everton je u velikom rivalstvu sa gradskim suparnikom Liverpoolom. Merseyside derby ima veliko poštovanje u engleskom nogometu.

Svoje utakmice nogometaši Evertona igraju na Goodison Parku od 1892. godine, nakon što su se preselili iz doma Liverpoola - Anfielda. Na ovom stadionu odigrano je polufinale Mundijala koje je u kolijevci nogometa održano 1966. godine. Prilikom osnivanja klub se zvao St Domingo's, ali su već naredne godine promijenili ime u - Everton.

Inače, Plavci su i jedni od osnivača engleske lige koju su prvi put osvojili u sezoni 1890./91. U prvim godinama nadmetanja osvajali su trofeje, a onda je uslijedio period posta. Godine 1927. počeo je uspješni period. Dixie Dean je za tim sa Goodisona potpisao ugovor 1925., a dvije godine poslije pomogao je Evertonu da dotakne vrh, odnosno tada treći naslov prvaka.

U to vrijeme postavio je i rekord koji teško da više ikada iko može srušiti. Postigao je 60 golova u 39 utakmica. U 30-im godinama prošlog vijeka, zbog previranja u klubu, ispali su u niži rang, ali su se brzo vratili u elitni razred i 1939. su stigli do nove titule. Druga uspješna era počela je kada je Harry Catterick imenovan za menadžera 1961. godine. U drugoj sezoni osvojio je naslov prvaka, a 1966. i FA Cup. Također, u sezoni 1969./70. ponovo nogometaši Evertona osvajaju ligu. No, kada je Catterick otišao u mirovinu uslijedio je sušni period.

Narednu titulu osvojili su '85., a posljednju '87. U nekadašnjem evropskom takmičenju Kup pobjednika Kupa dotakli su vrh 1985. godine. Od osnivanja Premijer lige 1992. godine do danas nisu uspjeli doći do naslova prvaka. U izuzetno jakoj konkurenciji imaju plan da to pokušaju narednih godina. Stoga rade na jačanju igračkog kadra.

Kraljevsko plave dresove nose od 1892. godine

Everton je u prvim desetljećima od osnivanja imao nekoliko različitih boja na dresovima. Prvo su igrali u bijelim, a potom u plavim i bijelim prugama. Na nekoliko utakmica, u vrijeme osnivanja kluba, nastupali su u crnim majicama. Kada je klub preselio na Goodison Park imali su roze i tamnoplave prugaste dresove. Šorcevi su ,također, bili tamnoplavi. Slavne kraljevsko plave dresove sa bijelim šorcevima prvi put oblače u sezoni 1901./1902.

Klub je 1906. godine igrao u nebesko plavim bojama, ali su navijači protestovali, pa je vraćena izvorna plava boja. Everton je tokom svih godina igrao i u crnim, bijelim, sivim i žutim dresovima. Aktuelne dresove proizvodi Umbro. Tokom svoje historije klupski grb je redizajniran nekoliko puta. Aktuelni je izabran u oktobru 2013. Tri nova grba bila su u užem izboru, ali je 80% navijača ,koji su učestvovali u anketi, odabralo onaj koji je trenutno na dresovima kluba, a počeo se koristiti u julu 2014. godine.

U svojoj dugogodišnjoh historiji korišteno je nekoliko nadamaka, ali se najčešći je – Karamele.

Bodri ih veliki broj navijača u gostima

Everton ima veliki broj navijača. U gradu Liverpoolu, gdje i istoimeni klub ima veliki broj fanova, navijači su pomiješani diljem grada. Pripadnost se ne određuje prema geografskoj osnovi. Ipak, tradiocionalno Everton ima više navijača u sjeverozapadnom i južnom dijelu grada. Također, liverpoolski plavci imaju pristalice u Sjevernoj Americi, Singapuru, Indoneziji, Libanonu, Maleziji, Tajlandu i Australiji.

Karamele bodri veliki broj navijača na gostovanjima. Tako je u oktobru 2009. u okršaju protiv Benfice 7 hiljada navijača podržavalo Everton. To je rekord još od finala Kupa pobjednika kupova iz 1985. Dakako, najveće rivalstvo imaju sa gradskim suparnikom Liverpoolom. Posljednjih godina ovaj gradski derbi ima puno više kartona od ostalih utakmica Premiershipa.

Rivalstvo proizilazi još od dana kada su se dužnosnici Evertona sporili sa vlasnicima Anfielda, koji je na početku bio dom Karamelama. To je okončano odlaskom plavaca na Goodison 1892. godine.

Rekordnu posjetu kući zabilježili su 1948. godine kada ih je protiv Liverpoola gledalo 78. 299 gledatelja. Ipak, sada je akpacitet Goodisona oko 40 hiljada, tako da se ovaj rekord vjerovatno neće srušiti. Everton je rekordan transfer platio ovoga ljeta za Lukakua - 28 miliona funti Chelseaju. Plavi iz Liverpoola su jedan od sedam timova koji su od osnivanja Premiershipa odigrali sve sezone. Uz njih to su još Arsenal, Aston Vila, Chelsea, Liverpool, Manchester United i Tottenham.

Muhamed Bešić prvi je bh. nogometaš koji će igrati u dresu ovog uspješnog engleskog kluba. Pokušat će pomoći Evertonu da nakon dugo vremena osvoji jedan trofej. Već u pripremnim nastupima oduševio je navijače. Nadamo se da će nastaviti u tom tonu.