Nogomet
4

Zanimljivosti 13 odigranih kola BHT Premijer lige

Piše: Edin Isanović
FK Sloboda (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
FK Sloboda (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Proteklog vikenda odigrano je 13. kolo BHT Premijer lige. Vodeći dvojac Sloboda i Zrinjski upisali su pobjede i ostali su na vrhu. Drina i Velež su poraženi pa su ostali na dnu premijerligaške tabele.

U ovoj sezoni iz elitnog ranga ispada šest klubova. Stoga će biti izuzetno neizvjesno do posljednjeg 30. kola. Kako na vrhu, tako i na dnu.

U nastavku teksta donosimo zanimljivosti dosadašnjih 13 odigranih kola.

  • Tuzlanska Sloboda koju s klupe vodi Husref Musemić, drži prvo mjesto. Upisali su osam pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz (najmanje od svih premijerligaša). Uz tim sa Tušnja samo još Zrinjski ima osam trijumfa.

  • Novajlija u ligi Mladost Doboj Kakanj ima najviše remija – ukupno sedam. Trenutno se nalaze na devetom mjestu sa 19 bodova. Izabranici Ibre Rahimića imaju samo dva poraza, tri manje od Sarajeva i Željezničara koje su i uspjeli savladati. Po jedan remi upisali su tim sa Koševa i Vitez. Posljednjeplasirana Drina jedini je klub koji nije upisao nijedan remi.

  • Velež je jedini klub koji u dosadašnjem dijelu prvenstva nije upisao nijednu domaću pobjedu. Imaju 7 bodova, a jedini trijumf zabilježili su u Zvorniku kada su savladali Drinu 2:1. Uz pomenuti trijumf imaju još četiri remija, dva na domaćem i dva na gostujućem terenu.

  • Najbolju gol razliku ima aktuelni prvak Sarajevo. Bordo tim je ukupno postigao 25, a primio deset pogodaka (plus 15). Ipak, blijede igre i pet poraza postavili su koševski tim na peto mjesto.

  • Zrinjski ima najbolju odbranu. Izabranici Vinka Marinovića primili su samo 4 pogotka, a postigli 14.

  • Drina je na posljednjem mjestu, a i statistika pokazuje da su zasluženo na dnu tabele. U 13 utakmica upisali su 2 pobjede i 11 poraza. Gol razlika je 13:29. Tim iz Zvornika primio je najviše pogodaka.

  • Najbolju formu u posljednje tri utakmice bilježe Sloboda, Radnik i Mladost DK. Ova tri kluba osvojila su maksimalnih devet bodova.

  • Najlošiju formu bilježi Drina koja je upisala sedam uzastopnih poraza. Borac je poražen u četiri posljednja dvoboja, dok su igrači Veleža u tri posljednja okršaja teren napuštali pognutih glava.

  • Najuvjerljivije pobjede upisali su Sarajevo i Čelik. Bordo tim je u 1. kolu savladao Drinu 6:1. Identičnim rezultatom tim sa Bilinog Polja je u 12. kolu porazio Vitez.

  • Najbolji strijelci lige su Leon Benko (Sarajevo) i Wagner Santos Lago (Široki Brijeg) koji su postigli po 8 pogodaka.

  • Sarajevo i Željezničar, klubovi koji su prošle godine vodili bitku za naslov prvaka, upisali su neočekivano po pet poraza. Prošle godine su nakon 30 odigranih kola zajedno imali 5 poraza (Sarajevo 2, Željezničar 3). Tim sa Koševa trenutno je peti sa 22, a tim sa Grbavice šesti sa 20 bodova. Zanimljivo, tri ista kluba (od pet poraza) su pobijedili vječite rivale. Mladost Doboj Kakanj, Travnik i Zrinjski.