Prve utakmice četvrtfinala
0

Zanimljive utakmice Evropske lige bez velikih favorita

Sarajevo-x.com
Detalj sa utakmice Manchester City - Sporting
Detalj sa utakmice Manchester City - Sporting
U četvrtak navečer učesnici Evropske lige će odigrati prve utakmice četvrtfinala. U terminu od 21:05 sati će se susresti Atletico Madrid – Hannover, AZ Alkmaar – Valencia, Schalke – Athletic Bilbao i Sporting – Metalist.

Atletico Madrid - Hannover

Ekipa iz glavnog španskog grada će već u prvoj utakmici pokušati osigurati plasman u polufinale najmasovnijeg evropskog klupskog takmičenja, protiv Hannovera, najneiskusnije ekipe u ovogodišnjoj Evropskoj ligi.

Večerašnja utakmica će im biti prvi međusobni susret. Ipak, Atletico ima dosta iskustva u mečevima protiv njemačkih klubova i pozitivan bilans, u 30 odigranih utakmica su upisali 13 pobjeda, šest remija i 11 poraza. Domaća statistika je još uspješnija, na svom stadionu su ubilježili osam pobjeda, dva remija i tri poraza.

Hannover je ove sezone jedini put sa nekim španskim klubom igrao kada su u play-offu za ulazak u Evropsku ligu izbacili Sevillu našeg kapitena Emira Spahića.

Bolji iz dvije utakmice ovog para u polufinalu takmičenja ide na AZ Alkmaar ili Valenciju.

AZ Alkmaar - Valencia

Holandski i španski klub će također odigrati svoj prvi međusobni susret u četvrtfinalu Evropske lige. AZ je u sedam utakmica protiv Španaca upisao po tri pobjede i tri remija te jedan poraz. U svoje posljednje dvije utakmice protiv klubova iz La Lige Holanđani su upisali isto toliko pobjeda. S druge strane, Valencija u deset utakmica protiv holandskih klubova još uvijek nije izgubila, a nastavak tog niza bi im i večeras odgovarao.

Schalke - Athletic Bilbao

U večerašnjem susretu domaćin Schalke se uzda u holandskog napadača Klaasa-Jana Huntelaara protiv najveće senzacije takmičenja Athletica iz Bilbaa, ekipe koja je izbacila slavni Manchester United.

Protiv Nijemaca će biti statistika koja kaže da Schalke u posljednjih šest utakmica u Španiji nije pobijedio pa će im za prolaz biti potreban pozitivan rezultat sa nekoliko golova razlike. To će predstavljati težak zadatak, s obzirom na to da je Athletic slavio u tri od pet gostujućih utakmica Lige prvaka ove sezone, a najmanje jedan gol su postigli na svim gostujućim utakmica Evropske lige ove sezone. Sporting Lisabon - Metalist Kharkiv

Zanimljivo će biti i u Lisabonu, gdje će snage odmjeriti Sporting i Metalist. Sporting je već uradio mnogo izbacivanjem Manchester Cityja u osmini finala, a na putu do polufinala će im stajati neugodni Metalist.

Statistika oba kluba je gotovo besprijekorna. Sporting je u posljednjih deset domaćih evropskih utakmica slavio devet puta, uz jedan remi, dok je Metalist izgubio tek jednu od 12 utakmica u Evropskoj ligi ove sezone.