Pobjeda nad favoriziranom Ganom
0

VIDEO / Zambija prvi finalist Afričkog kupa nacija

Totalsport
Detalj s utakmice (Foto: AFP)
Detalj s utakmice (Foto: AFP)
Zambijska nogometna reprezentacija prva je izborila finale Afričkog kupa nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu minimalnom 1-0 pobjedom nad favoriziranom Ganom.

Odlučujući trenutak susreta igranog u Bati dogodio se u 78. minuti kada je "džoker s klupe" Emmanuel Mayuka, inače napadač švicarskih Young Boysa, primio loptu leđima okrenut na nekih 18-ak metara od gola malo iskosa s lijeve strane. Nakon jedne "finte", okrenuo se, opalio desnicom u dalji donji kut i lopta je završila u golu od stative.

Inače, Gana, uz Kamerun druga najtrofejnija ekipa Afričkog kupa nacija s četiri naslova, najbolju je priliku vodstvo propustila je već u 8. minuti kada je udarac Asamoaha Gyana s bijele tačke odbranio Kennedy Mweene. Naglasilo je to dodatno Gyanov veliki promašaj s bijele točke u četvrtfinalnom dvoboju protiv Urugvaja na SP-u u JAR-u koji je njegovu reprezentaciju koštao polufinala.

Kažimo da je Gana susret dočekala s desetoricom budući je u 84. minuti drugi žuti karton zaslužio Derek Boateng.

Zambiji je ovo treći plasman u finale kontinentalnog kupa, a u prethodna dva navrata (1974., 1994.) ostali su kratki za naslov. Protivnik u završnici bit će im bolji iz dvoboja između Obale Bjelokosti i Malija.

Afrički kup nacija, polufinale:

Zambija – Gana 1-0 (Mayuka 78) Mali – Obala Bjelokosti (kasnije).