Nogomet
187

Zamalo velika senzacija: Nogometašice BiH poražene minimalnim rezultatom od Engleske

Piše: E. B.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je zamalo napravila veliku senzaciju izgubivši sa 0:1 od favorizovane Engleske u šestom susretu grupe 7 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016.

U meču održanom u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici epitet junakinje meča i pored poraza Zmajica pripao je golmanici našeg nacionalnog tima Almini Hodžić, koja je odbranila čak 14 šuteva gostujućih igračica.

Engleskinje su dominirale tokom čitavog meča, a u prvom poluvremenu golmanica naše reprezentacije Almina Hodžić je čak sedam puta morala intervenisati.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu je imala Gemma Davison u 41. minuti no Hodžić je sjajno odbranila njen šut.

I početkom drugog poluvremena Engleskinje su dominirale, ali je Hodžić bila nesavladiva i spasila je našu mrežu u 48. minuti, kada je šutirala Jill Scott, te u 58. minuti, kada je bila uspješnija od Jordan Nobbs.

Kako se utakmica približavala kraju, pritisak Engleske je bio sve veći. U 71. minuti Francesca Kirby, koja je u igru ušla četiri minute ranije, imala je priliku, no Hodžić je još jednom sjajno odbranila.

Tri minute kasnije Scott je ponovo pokušala, no naša golmanica je ponovo bila nesavladiva.

Terenska inicijativa se isplatila gošćama u 86. minuti. Karen Carney je šutirala, Hodžić je odbranila, no iz drugog pokušaja napadačica Birminghama pogađa za veliko slavlje Engleskinja.

Zanimljivo, i u prvom meču odigranom u Engleskoj izabranice Samire Hurem su izgubile s 1:0.

Za reprezentaciju BiH igrale su: Hodžić, Aleksić, Hasanbegović, Kuliš (od 84. Lihović), Am. Spahić, Al. Spahić, Šešlija (od 90+5. Al. Hadžić), Ai. Hadžić, Piskić, Radeljić i Nikolić.