Nogomet
93

Žalba odbijena: Messi mora na sud zbog utaje poreza

Klix.ba
Lionel Messi (Foto: AFP)
Lionel Messi (Foto: AFP)
Nakon što mu je odbijena žalba, argentinski reprezentativac i nogometaš Barcelone Lionel Messi morat će na sud zbog optužbi da je utajio porez.

Messi se žalio i tražio odbacivanje optužbe, ali je sudija na sudu u Barceloni to odbio, piše AS.

Žalba je odbijena nakon što je sudija utvrdio da je Lionel znao sve o poslovima svog oca Jorgea, koji je njegov predstavnik i brine se o njegovim računima.

Messi je insistirao da nema dokaza o njegovoj umiješanosti i tražio je prekid procesa, međutim, sudija je rekao da se radi o subjektivnom mišljenju te da je nogometaš znao sve o svojim finansijama, ugovorima i porezu.

"Kod ovog tipa zločina nije neophodno da osoba zna sve o svojim poslovnim operacijama, dovoljno je to što svjesno pristaje na prevaru", kazao je sudija.

Messi i njegov otac sada imaju pet dana da ulože novu žalbu.

Argentinac je optužen da je utajio oko četiri miliona eura poreza, ali je odbacio sve optužbe. U tužbi se navodi da su korištene firme u Belizeu i Urugvaju za prodaju prava na ime nogometaša te da su se zaobilazile porezne obaveze u Španiji.

Ranije ove godine je Lionelov otac Jorge platio pet miliona eura poreznoj upravi, 4,16 miliona eura poreza, a ostatak su kamate.