Nogomet
16

Zajko Zeba: Igrat ćemo otvoreno protiv Željezničara, više nema kalkulacija

Piše: D. B.
Zajko Zeba u dresu FK Sloboda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zajko Zeba u dresu FK Sloboda (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sloboda će u drugoj utakmici polufinala Kupa BiH ugostiti ekipu Željezničara nakon što je u prvom susretu odigranom na Grbavici pobijedila rezultatom 2:1. Kapiten tuzlanskog tima Zajko Zeba smatra da je njegova ekipa blizu plasmana u finale, ali da još uvijek ništa nije gotovo.

Sloboda je iznenadila Željezničar i njegove navijače pobijedivši na Grbavici rezultatom 2:1. Ipak, ostalo je još 90 minuta njihovog međusobnog susreta.

"Svaku utakmicu igramo na pobjedu, najmanje na neriješeno. Sa Željezničarom smo nedavno igrali na Tušnju, tako da smo uoči utakmice Kupa BiH na Grbavici znali njihove dobre i loše strane. Dali smo brzi gol u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa BiH, pa su stvari tokom meča išle u našu korist. Rezultat je odličan za nas, ali nam je jasno da je završeno tek prvo poluvrijeme", izjavio je Zeba za portal Klix.ba.

Iako ima rezultatsku prednost, Sloboda će u revanšu igrati otvoreno.

"Mi igramo otvoreno sa svakom ekipom, pokušavamo se nadigravati. Željezničar će u srijedu morati izaći naprijed i otvorenije igrati, što je naša prednost. Imamo brze igrače i dobru kontru, tako da ćemo imati više prostora, koji trebamo iskoristiti. S druge strane Željo je opasan iz prekida. Čeka nas interesantna utakmica, više nema kalkulacija, pogotovo za Željezničar, jer mi imamo dosta pozitivan rezultat", rekao je kapiten Slobode.

Tuzlaci su fokusirani na dobro otvaranje utakmice te su izuzetno oprezni, ali i uvjereni da idu u finale.

"Još ništa nije gotovo, rezultat je dobar za nas, posebno zbog dva gola u gostima. Ipak, ne smijemo se opustiti ni sekunde. Ako bismo primili brzi gol, Željo bi bio u psihološkoj prednosti. Važno je da dobro otvorimo utakmicu, sve je do nas. Nadam se da idemo u finale", kazao je Zeba.

Poraz od Širokog Brijega u Premijer ligi BiH se neće negativno odraziti na ekipu, koja je, kako smatra Zeba, podjednako kvalitetna kao i Željezničar.

"Po kvalitetu, tu smo negdje. Željezničar odlično igra u ovoj polusezoni, samo smo ih mi uspjeli pobijediti. Sigurno nas čeka teška utakmica, ali poraz od Širokog Brijega u 25. kolu Premijer lige BiH nas neće uzdrmati. Dogodio nam se loš dan, ne sjećam se kad smo ovako poraženi. Moralo se dogoditi, ali bolje sad nego pred kraj prvenstva. Tako loša utakmica se ne može ponoviti", smatra iskusni nogometaš Slobode.

Sloboda je izgubila lidersku poziciju, no, ekipa s Tušnja vjeruje da će se uspjeti vratiti na prvo mjesto.

"Optimističan sam što se tiče prvenstva, odlučujemo sami o sebi. Tri boda nisu nedostižna, a u posljednjem kolu nam je protivnik Zrinjski. Dok sami o sebi odlučujemo, imamo se čemu nadati. Cijelu godinu smo igrali odlično, preko poraza moramo preći i izvući ponude. Ostalo je još pet utakmica, Zrinjski ima nekoliko teških susreta među kojima je i Željo na Grbavici. Bit će interesantna borba za titulu", riječi su našeg sagovornika.

Osim Zrinjskog, konkurentom za titulu smatra i Sarajevo.

"Konkurent je Zrinjski, ali i Sarajevo. U sljedeća dva kola bi situacija trebala biti jasnija kada je riječ o tituli", završio je Zeba.

Utakmica Sloboda - Željezničar se igra u srijedu na stadionu Tušanj u Tuzli s početkom u 19:30 sati.