Navijači FK Željezničara
0

Zahtjev za disciplinskim postupkom protiv Slavije

Sarajevo-x.com
Nogometni savez BiH
Nogometni savez BiH
Nakon incidenata na utakmici Premijer lige između FK Slavije iz Istočnog Sarajeva i FK Željezničara, a posebno nakon saopštenja kluba - domaćina koji za njih optužuje navijače Željezničara i glavnog sudiju, Nogometnom savezu BiH upućen je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv organizatora spornog meča odigranog 30. avgusta 2009. godine, te protiv igrača Bojana Regoje.

Navijači Željezničara u zahtjevu ističu da se postupi u skladu sa Pravilnikom o bezbjednosti na utakmicama saveznog stepena takmičenja NS/FS BiH, i to zbog slabe organizacije utakmice FK Slavija-FK Željezničar u Istočnom Sarajevu, inače susreta visokog rizira.

U pismu Savezu stoji da "FK Slavija, kao organizator utakmice u saradnji sa CJB Istočno Sarajevo, nije poduzela neophodne mjere u spriječavanju nereda koji su nastupili prije, tokom i poslije utakmice."

"Navijači FK Željezničar nisu imali priliku normalno doći do stadiona, jer su u klasičnoj sačekuši napadnuti kamenjem od strane navijača FK Slavija, najviše krivicom organizatora i CJB Istočno Sarajevo, koji su dopustili navijačima Slavije da sa sigurne udaljenosti gađaju navijače FK Željezničar, što je rezultiralo štetom na okolnim kućama, te povredama nekolicine navijača FK Željezničar", istaknuto je, te primjećen veoma mali broj zaštitara i policije koji su radili na obezbjeđenju utakmice, "što je na koncu dovelo do prekoračenja upotrebe sile od strane pripadnika CJB Istočno Sarajevo, a rezultiralo teškim i lakšim povredama nekolicine navijača FK Željezničar".

"Pripadnici CJB Istočno Sarajevo su udarali sve što im se našlo na putu (uključujući djevojke i djecu) uz nacionalističke uvrede, a nisu bili u stanju na vrijeme spriječiti napad na nekolicinu novinara sa područja Federacije BiH, koji su napadnuti od strane navijača FK Slavija", stoji u pismenom zahtjevu.

Također se traži i pokretanje disciplinskog postupka protiv igrača FK Slavija Bojana Regoje, koji je u nekontrolisanom bijesu napadao i udarao "svakoga ko se našao u njegovoj blizini, uključujući glavnog sudiju Dominikovića i napadača FK Željezničar Popovića", a u što se putem TV ekrana uvjerila kompletna fudbalska javnost u BiH.