Nogomet
0

Zaboravite na Martina Odegaarda: Velikani stali u red za Alexandera Isaka, "crnog Zlatana" iz AIK-a

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Martin Odegaard je prošle godine bio wonderkid o kojem su maštali svi evropski velikani, a najviše je novca norveškom Stromgodsetu ponudio Real Madrid. I ove godine tinejdžer kojeg svi žele dolazi iz Skandinavije, a zovu ga "crni Zlatan". Ime mu je Alexander Isak i igra za AIK.

Porijeklom je iz Eritreje, a rođen je u Solni, štokholmskoj općini iz koje je AIK. Ove godine postao je najmlađi strijelac ikada u švedskom prvenstvu postigavši gol sa 16 godina, 5 mjeseci i 7 dana na meču protiv Östersundsa 7. aprila. Ove sezone je na 18 utakmica postigao šest golova, a prije osam dana je napunio 17 godina.

Već početkom godine skaut Leicester Cityja Steve Walsh, koji je Lisicama doveo Mahreza, Kantea i Vardyja, gledao je Isaka i bio je oduševljen onim što je vidio, no tinejdžer je odlučio produžiti ugovor sa AIK-om do 2018. godine.

No, pitanje je koliko će klub iz Solne uspjeti zadržati svog dragulja s obzirom da su u red za njegov potpis stali velikani poput Barcelone, Real Madrida, Bayerna i Liverpoola.

A zašto je Isak trenutno najtraženiji tinejdžer na fudbalskom tržištu? Švedski mediji ga nazivaju "crnim Zlatanom", s obzirom na visinu (190 cm), tehniku, osjećajem za gol i snagu što je iznenađujuće s obzirom na njegovu krhku građu. Također, u poređenju sa Ibrahimovićem pomaže i činjenica da je stranac.

Isak kaže kako poštuje Zlatana i da mu gode poređenja sa njim, no on ima i drugog, većeg idola.

"Ugledam se na Ibrahimovića i gode mi poređenja sa njim, ali moj veliki idol je Henok Goitom", kaže Isak.

Goitom je, kao i Isak, dijete eritrejskih roditelja koje je rođeno u Solni. Ovaj napadač, koji je samo jedan centimetar niži od Isaka, bio je velika nada švedskog fudbala, no spletom okolnosti nije nikada opravdao očekivanja. Najveći trenutak u karijeri bio mu je izjednačujući gol protiv Intera za 1:1 u 90. minuti 19. februara 2005. godine u svom jedinom nastupu za Udinese.

"Naši roditelji su veliki prijatelji. Henok mi mnogo pomaže, kada je napuštao klub dao mi je mnogo savjeta s obzirom da sam ja popunio njegovo mjeto u ekipi za ovu sezonu. Znam da je velik i težak put ispred mene kako bih postao dobar igrač. Naučio sam mnogo od Henoka i mnogo mi znači njegova podrška", reko je Isak.

Za U17 reprezentaciju Švedske na 18 utakmica postigao je 7 golova, a mediji već vrše pritisak na selektora seniorske reprezentacije Jannea Anderssona da ga pozove u ekipu.

Vidjet ćemo koji će klub uspjeti angažovati švedskog dragulja i da li će Isak ispuniti velika očekivanja koja su postavljena pred njega.