Nogomet
28

Za titule Chelseaja i Leicestera: Hazardova dva gola na Stamford Bridgeu u 365 dana

Piše: O. T.
Kada je prošle godine u posljednjoj minuti prvog poluvremena utakmice protiv Crystal Palacea na Stamford Bridgeu postigao gol za pobjedu koja je Chelseaju tri kola prije kraja osigurala titulu prvaka Premiershipa, Eden Hazard nije mogao ni sanjati da će na naredni ligaški gol na stadionu Plavaca čekati tačno 365 dana. I da će ponovo tim golom odlučiti titulu.

Taj gol protiv Palacea bio je Hazardov 14. u prošloj sezoni Premiershipa koju je 25-godišnji reprezentativac Belgije, pored titule s Chelseajem, krunisao i nagradom za najboljeg igrača Premiershipa. Od tada, izgubio mu se svaki trag. Plava "desetka" je nestala, pa su njegove blijede partije u ovoj sezoni jednim dijelom pomogle da klupu Plavaca napusti Jose Mourinho i da odbrana titule već na jesen bude otpisana.

Nakon gola Palaceu, na naredni gol za Chelsea Hazard je čekao sve do 31. januara ove godine kada je pogodio u FA Cupu protiv MK Donsa u gostima, a Chelsea slavio sa 5:1. Novi gol postigao je 21. februara u pobjedi Chelseaja nad Mancehster Cityjem ponovo u FA Cupu i ponovo sa 5:1, a ovaj put igralo se na Stamford Bridgeu.

Na nove ligaške golove krilni igrač čekao je do 23. aprila kada je u pobjedi Plavaca nad Bournemouthom u gostima (4:1) postigao dva gola.

A na novi gol na Stamford Bridgeu u Premiershipu, čekao je - Tottenham. Gol je postigao 2. maja, tačno 365 dana - jer ovo je prestupna godina - nakon onog gola Palaceu. Onaj gol Palaceu postigao je nakon što je promašio penal, pa odbijenu loptu pospremio u gol. Onaj gol Tottenhamu bio je čista majstorija, a njime je titulu donio Leicester Cityju koji je čekao poraz ili remi Tottenhama.