Nogomet
65

Za BiH United iz Dublina igraju i Brazilci, klub blizu plasmana u UEFA Futsal Cup

Klix.ba
U posljednjih nekoliko dana mediji u Republici Irskoj pišu o malom sportskom čudu zvanom BiH United, futsal klubu iz Dublina koji se već tri godine takmiči u Prvoj futsal ligi Republike Irske. Klub je bez poraza već sedam kola i ima dobre šanse da se plasira u prestižni UEFA Futsal Cup, prenosi BHD infodesk iz Birminghama.

Golman BiH Uniteda Edin Mustić otkrio je "recept" uspjeha svog kluba.

"Prije svega, promijenili smo filozofiju učešća, do sada smo se držali one 'važno je učestvovati', a od ove sezone smo se počeli ponašati kao pravi profesionalni tim. Naime, tokom ljeta i prijelaznog perioda smo angažovali nekoliko novih igrača, moram reći, naših prijatelja Brazilaca, koji su uz naše momke napravili ovo čudo. Tako je uz naše fizičke predispozicije do izražaja došla i njihova neosporno najbolja tehnika u svijetu futsala i naravno da rezultat nije izostao. Moram reći da su “naši” Brazilci prihvatili BiH United kao svoj klub i da od srca igraju za njega. Inače, glavni konkurent nam je Real Transelvania, tim sa kojim smo odigrali neriješeno i koji je odigrao tri utakmice više i trenutno ima prednost od pet bodova", izjavio je Mustić.

On se nada kako će njegov tim u budućnosti imati podršku većeg broja navijača, kako bi se došlo do željenog uspjeha..

"Moram naglasiti da smo ovaj uspjeh postigli i zahvaljujući finansijskoj pomoći naših sponzora i istinskog zaljubljenika u futsal Hassana Zahidula. Oni su nam omogućili da dva puta sedmično treniramo u prestižnoj sportskoj dvorani u Dublinu te nam pokrivaju sve troškove igranja zvaničnih utakmica. Jedino što nam nedostaje u ovom trenutku je veća podrška bosanskohercegovačkih navijača u Dublinu. Voljeli bismo da dođu u većem broju i zato koristim priliku da ih pozovem da nam se pridruže i bodre nas, jer sam siguran da ćemo uz njihovu pomoć stići do željenog cilja, plasmana jedne bosanskohercegovačke ekipe u prestižno evropsko takmičenje", dodao je Mustić.

BiH United je osnovan 2010. godine i do ove sezone kroz njegove redove je prošlo više od 30 bh. igrača. Redovno je nastupao na svjetskim prvenstvima bosanskohercegovačke dijaspore i u Italiji prije tri godine osvojio treće mjesto.

Trenutni trenerski i igrački kadar BiH Uniteda iz Dublina čine: Emir Mustić, Dino Vidan, Sead Mustić, Hassan Zahidul, Edin Mustić, Ian Byrne, Lima Zaca, Fornal Marcin, Soares Maicon, Berchieli Matheus, Leitc Rafael, Andre Galo, Pablo Santos i David Sanches,