Nogomet
0

Yaya Toure najviše zarađuje od afričkih nogometaša

Totalsport
Yaya Toure (Foto: Reuters)
Yaya Toure (Foto: Reuters)
Forbes je objavio popis osmorice afričkih nogometnih legionara s najvišim ličnim primanjima. Taj popis predvodi reprezentativac Obale Slonovače Yaya Toure iz Manchester Cityja.

Prema procjeni, njegova godišnja zarada iznosi 13.3 miliona dolara. Njegov brat Kolo Toure, također iz Manchester Cityja, koji je trenutno suspendovan zbog pozitivnog nalaza na doping testu, nalazi se na četvrtom mjestu s 10.3 miliona dolara zarade.

Između dvojice Tourea smjestili su se Kamerunac Samuel Eto'o iz Intera i Togoanac Emmanuel Adebayor, napadač Manchester Cityja koji je drugi dio prošle sezone odigrao na posudbi u Real Madridu. Obojica godišnje zarađuju 12 miliona dolara.

Sevillin 33-godišnji napadač iz Malija Frederic Kanoute je na petom mjestu sa 6.6 miliona dolara godišnje zarade, dok je Didier Drogba, Chelseajev napadač iz Obale Slonovače, tek na šestom mjestu s 8 miliona dolara. Popis osmorice objavljenih zaključuju dvojica njegovih suigrača iz Chelseaja, Nigerijac John Mikel Obi (5.8 miliona dolara) i Ganac Michael Essien (5.5).