Nogomet
0

Yaya Toure: Bojkotovat ćemo SP ako se ne riješi pitanje rasizma u Rusiji

Totalsport
Yaya Toure
Yaya Toure
Nakon što je minule srijede u Moskvi bio meta rasističkog napada navijača ruskog nogometnog kluba CSKA, Yaya Toure iz Obale Slonovače dao je naslutiti da bi njegova zemlja mogla bojkotovati Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Manchester City je u sklopu 3. kola Lige prvaka slavio u Moskvi kod CSKA s 2-1, no utakmicu je obilježio rasistički incident. Toure je nakon susreta u suzama rekao da je čuo rasističke povike domaćih navijača, što ga je dovelo do razmišljanja da čak i napusti teren. Međutim nije to uradio, ali je poslao jasnu poruku UEFA-i i FIFA-i.

"Ukoliko se ne riješi pitanje rasizma u Rusiji do 2018. godine, mi tamo nećemo nastupiti. Pozivam i sve druge reprezentacije koje imaju tamnopute igrače da postupe jednako i bojkotuju prvenstvo", rekao je Toure, pa nastavio:

"Ne razumijem zašto se rasizam javlja samo u nogometu. U ragbiju, rukometu i drugim sportovima ne postoji rasizam, već gotovo savršena tolerancija. Ukoliko UEFA i FIFA ne poduzmu nešto po pitanju toga, ovakve će se stvari nastaviti", smatra Toure.