Nogomet
18

Xavi: Španija i Italija bi trebale igrati finale Eura, šteta je što se sastaju prerano

Klix.ba
Xavi (Foto: EPA)
Xavi (Foto: EPA)
Legendarni španski nogometaš Xavi pohvalio je filozofiju talijanskog selektora Antonija Contea te istakao da bi Španija i Italija trebale igrati finale Evropskog prvenstva u Francuskoj, a ne osminu finala kao što je zapravo slučaj.

Italija je u osminu finala Eura prošla kao prvoplasirana reprezentacija svoje grupe te će se u nokaut fazi u ponedjeljak sresti sa Španijom. To je utakmica koju su obje strane željele izbjeći.

"Baš kao da je sudbina da se uvijek sastanemo. To je nesretna okolnost za obje reprezentacije. Šteta je što ova utakmica dolazi prerano, jer bi komotno mogla biti polufinale ili finale. Italija i Španija su pokazale prosječan nivo na turniru, ali su kandidati za finale. Odigrale su po dvije dobre utakmice, a Italija je izgledala dobro u formaciji 3-5-2 koju je i ranije koristila. Možda su Talijani imali malo sreće kada je riječ o rezultatima, ali je njihova filozofija odlična", izjavio je Xavi.

Konstatovao je da Talijani imaju dobru odbranu, ali ne i prave ubojite napadače.

"Conteov tim je veoma dobar u odbrani, ali u napadu više nema 'zvijeri svjetske klase', ali Eder i Pelle su tipovi igrača koji mogu pogoditi u svakom trenutku. U ekipi Italije posebno su opasni De Rosi, Barzagli, Bonucci i Chiellini. Na klupi su kvalitetni Insigne i Immobile, ali Talijani preferiraju 'radilice' kao što su Eder i Pelle, koji su požrtvovaniji i igraju više timski", rekao je Xavi.

Španija i Italija se sastaju u ponedjeljak.