Nogomet
4

Xavi: Ronaldo i Ribery zaslužuju Zlatnu loptu, ali Messi je ipak najbolji

Totalsport
Xavi Hernandez (Foto: AFP)
Xavi Hernandez (Foto: AFP)
Sjajni vezni igrač Barcelone Xavi Hernandez istaknuo je da su Cristiano Ronaldo i Franck Ribery kvalitetni kandidati za Zlatnu loptu, ali i da za njega nema dvojbe ko je stvarno najbolji.

Ronaldo i Ribery su zajedno s Lionelom Messijem finalisti izbora za Zlatnu loptu, a ko će biti proglašen najboljim svjetskim nogometašem u 2013. godini bit će poznato 13. januara na svečanosti u Zürichu. Posljednje je četiri godine, podsjećamo, uglednu nagradu osvajao Messi.

"Ribery i Cristiano su napravili dovoljno da zasluže Zlatnu loptu, ali za mene nema dvojbe da je najbolji i danas i u historiji - Messi. No, ja ionako ne mogu glasati", rekao je Xavi novinarima na Međunarodnoj sportskoj konferenciji u Dubaiju.

Odgovorio je i na pitanje što je tajna ogromnih Barceloninih uspjeha posljednjih godina.

"Puno je faktora za potrebno za uspjeh - imati dobru ekipu, talent, pobjednički mentalitet, zajedništvo i malo sreće. Ja sam izdanak Barcelonine škole u kojoj su nas učili takmičarskim, ali i vrijednostima nevezanim uz nogomet. Poštovati i širiti te vrijednosti je važnije od pobjeđivanja", dodao je Xavi.