Zanimljiva statistika
9

Wolfsburg "najefikasniji klub" na Euru

Totalsport
Jiraček je odveo Čehe u četvrtfinale (Foto: AFP)
Jiraček je odveo Čehe u četvrtfinale (Foto: AFP)
Puno je zanimljivih statistika nakon utakmica 3. kola A grupe na Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj, a u jednoj od njih značajnu ulogu igra i napadač hrvatske reprezentacije Mario Mandžukić...

Wolfsburgov nogometaš Petr Jiraček pogodio je u 72. minuti gol za pobjedu Češke protiv Poljske 1-0. Taj Jiračekov drugi gol na smotri je Češku odveo u drugi krug. Wolfsburg je klub čiji su igrači najefikasniji na Euru s pet pogodaka, jer je uz dva Jiračekova gola za Češku tri pogotka za Hrvatsku postigao još uvijek Wolfsburgov igrač Mario Mandžukić.

Inače, Česi su se drugi puta kvalificirali u nokaut-fazu s negativnom gol-razlikom u grupi. Isto su napravili i na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj, na kojem su izgubili finale od Njemačke 2-1 zlatnim golom Bierhoffa.

Milan Baroš, napadač češke reprezentacije, uputio je svoj prvi udarac na gol na ovom prvenstvu nakon 217 minuta provedenih na terenu. Grčka je pobjedom 1-0 protiv Rusije također izborila drugi krug. Bila je to prva pobjeda Grka na evropskim prvenstvima nakon one u finalu Eura 2004. godine u Lisabonu protiv domaćina Portugala s istim rezultatom.

Giorgios Karagounis je protiv Rusije upisao svoj 10. nastup u utakmicama na evropskim prvenstvima, te je zaradio svoj čak 8. žuti karton. Po tom je kriteriju apsolutni rekorder. Zbog suspenzije će propustiti četvrfinalnu utakmicu.

Grci su protiv Rusije blokirali 12 udaraca, čime su izjednačili rekord Engleske koja je to napravila dva puta, na Euru 2004. godine protiv Portugala i na ovoj smotri protiv Francuske.

Rusi su, pak, uputili čak 31 udarac protiv Grčke, što je njihov rekord na evropskim prvenstvima, uključujući i nastupe bivšeg SSSR-a. Zanimljivo da su na ovom prvenstvu najveći broj udaraca prema suparničkom golu uputili Nizozemci protiv Danske (32) i Rusi protiv Grčke (31). I Nizozemska i Rusija su izgubili te utakmice s istim rezultatom 1-0. Rusi su od 16 udaraca na gol u prvom poluvremenu meča s Grcima samo jednom tukli u okvir gola.