Nogomet
7

Wilmots: Još ništa nije izgubljeno; Courtois: Talijani su bili bolji tim

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentacija Belgije je sinoć u 1. kolu grupe E poražena od Italije rezultatom 2:0, a svoje razočarenje porazom i načinjenim greškama istakli su selektor Marc Wilmots i golman Thibaut Courtois.

Wilmots smatra da su individualne greške dovele do poraza koji Belgijanci definitivno nisu očekivali.

"Očigledno je da smo pravili individualne greške. Prvi gol je dao Italiji značajnu prednost pa smo u drugom poluvremenu pokušali zaigrati više napadački. Zbog toga sam izveo iz igre Radju Nainggolana i uveo Driesa Mertensa. Cilj mi je bio više aktivnosti na lijevom krilu. Lukaku je imao lošu noć, a De Bruyne može biti mnogo bolji. Ne mogu objasniti njegovu igru, možda je umoran nakon naporne sezone. Bio je spreman za ovu utakmicu, a reprezentaciji je dao mnogo u posljednje četiri godine. On uvijek može pogoditi iz slobodnog udarca ili asistirati za gol. No, nije vrijeme da pričamo o tome, moramo se držati zajedno i plasirati u osminu finala", izjavio je Wilmots.

Odbrana Talijana je bila nesavladiva, a zaostatak nenadoknadiv.

"Leonardo Bonnucci je poslao loptu koja je letjela četrdeset metara, komunikacija naših igrača je bila loša, a to se ne smije događati na ovom nivou. U drugom poluvremenu su Talijani imali deset igrača iza lopte, bilo je teško proći. Ako napravite grešku na ovom nivou, to skupo plaćate. Međutim, još uvijek ništa nije izgubljeno, ostale su još dvije utakmice tako da ćemo se pokušati kvalificirati u nokaut fazu", rekao je selektor Belgije.

Razočarenje nije krio ni golman Thibaut Courtois. On je pružio odličnu partiju, ali nije mogao spriječiti poraz svoje reprezentacije.

"Veoma smo razočarani, ne mislim da smo uradili dovoljno na ovoj utakmici osim na kraju, kada smo napravili nekoliko prilika. Oni su bili ti koji su uglavnom stvarali šanse, bili su dobro taktički organizovani, jednostavno, bili su bolji tim. Utakmica je bila teška, a u subotu moramo pobijediti Republiku Irsku. Prvi meč je najteži, ako dobijete Italiju, u dobroj ste poziciji, ali mi nismo uspjeli", kazao je Courtois.

Istakao je neke od grešaka svojih saigrača te dodao da njegova reprezentacija mora pobijediti Republiku Irsku.

"Pripremali smo se dugo, ali kao što smo mogli vidjeti i tokom prijateljskih utakmica, protivnici su utrčavali iz drugog plana. Vikao sam bez prestanka, ali ih niko od naših igrača nije pratio. Na kraju primimo gol i izgubimo utakmicu. Znali smo da će biti teško, Italija se dobro branila i smatram da nije napravila pravu šansu. Drugi gol smo primili iz kontranapada, bili su brži od nas. U subotu moramo pokazati više", jasan je bio golman Belgije.