Prvi favorit
0

West Ham korak bliže Olimpijskom stadionu u Londonu

Klix.ba
Olimpijski stadion u Londonu
Olimpijski stadion u Londonu
Engleski klub West Ham je vrlo blizu tome da stekne pravo na korištenje Olimpijskog stadiona u Londonu.

Nakon sastanka odbora nadležnog tijela, koje brine o olimpijskim objektima u Londonu, objavljeno je kako je West Ham njihov prvi izbor kao glavni zakupac na stadionu, ali i da će sklapanje obavezujućeg sporazuma zahtijevati daljnje pregovore.

Britanski list Guardian objavio je još prošle sedmice kako je West Ham najpoželjniji zakupac na period od 99 godina, ali i da se još moraju usaglasiti detalji. Gradonačelnik Londona Boris Johnson je istakao kako ugovorom mora biti zagarantovano da će nadležno tijelo imati dovoljno novca za održavanje stadiona te da to ne mora biti ostvareno kroz sklapanje ugovora sa West Hamom.

Johnson je naveo kako se mora imati i plan B, što bi značilo da bi stadion mogao "živjeti" i bez nogometa, od novca koji bi se plaćao za organizaciju koncerata i druge manifestacije.

U West Hamu pak smatraju kako su oni ponudili najbolje rješenje kada je riječ o održivosti stadiona, a između ostalog planiraju zadržati i atletsku stazu, za razliku od drugih ponuđača, poput Tottenhama.