Revanši osmine finala Lige prvaka
0

Wenger: Vjerujem u čudo, Jesus: Imamo šansu, moramo proći dalje

FENA
Fotografija sa prve utakmice osmine finala između Milana i Arsenala (Foto: AFP)
Fotografija sa prve utakmice osmine finala između Milana i Arsenala (Foto: AFP)
Prvi revanš susreti osmine finala nogometne Lige prvaka na rasporedu su u utorak, a sastaju se Benfica - Zenit i Arsenal - AC Milan.

Arsenalu će biti potrebno čudo da nadoknadi zaostatak iz prvog susreta s Milanom na San Siru, gdje je italijanski klub slavio ubjedljivu pobjedu 4:0. Ako uspiju u tome, igrači Arsena Wengera postat će tek četvrti tim u historiji UEFA-inih takmičenja koji je nadoknadio toliki zaostatak iz prvog meča.

Engleski premijerligaš u ovaj meč ulazi ohrabren dvjema pobjedama u prvenstvu, visokom trijumfom nad gradskim rivalom Tottenhamom (5:2) te pobjedom nad Liverpoolom u gostima (2:1).

"Želimo nemoguće učiniti mogućim. To nam je cilj. Izgleda neostvarivo, ali moramo igrati s vjerom da možemo to učiniti. Nikada se ne zna u ovakvim utakmicama. Možda ću napraviti neke izmjene u timu i od početka krenuti potpuno ofanzivno da bi postigli pogodak. Nemamo šta da izgubimo. Ako budemo dobri kao protiv Spursa, ništa nije nemoguće. Imamo talentirane igrače u napadu", kazao je Wenger.

Holanđanin Robin van Persie, koji je u meču protiv Liverpoola postigao 31. gol za Arsenal u ovoj sezoni, Wengeru daje razlog za optimizam.

No, Milan je također u formi, a u posljednjih pet mečeva u svim takmičenjima nije pretrpio poraz.

Napadač Zlatan Ibrahimović vratio se u akciju postigavši "hat-trick" u pobjedi protiv Palerma. U tandemu s Robinhom, Nocerinom i Boatengom predsatavljat će veliku prijetnju za Arsenal, koji bi primanjem samo jednog gola gotovo izgubio sve šanse za dalji plasman.

U drugom sutrašnjem meču Benfica će na stadionu "Luž" pokušati da nadoknadi zaostatak od jednog gol (2:3) iz prvog meča u St. Peterburgu.

Igrači Jorgea Jesusa ne znaju za pobjedu u posljednja četiri meča i ovo će im biti prilika za prekid neugodnog niza.

"Moramo proći dalje jer imamo realne šanse protiv Zenita. Vidjet ćemo da li se tim oporavio od poraza", rekao je Jesus za portugalsku televiziju.

"Pobjeda bi nam vratila samopouzdanje. U posljednja četiri meča imali smo tri poraza i remi i ulazak u meč Lige prvaka s takvim skorom nije jednostavan. No, takav je život", dodao je.

Trener Zenita Luciano Spalletti nade polaže u Romana Širokova, Danka Lazovića i Aleksandra Keržakova. Gosti neće moći da računaju na Portugalca Dannyja koji je povrijedio koljeno, dok Andrej Aršavin nema pravo nastupa u Ligi prvaka.

U srjedu su na rasporedu susreti APOEL - Lyon (prvi meč 0:1) i Barcelona - Bayer Leverkusen (3:1).