Nogomet
28

Wenger u ratu s navijačima i novinarima

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: Arhiv/AFP)
Arsene Wenger (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski menadžer Arsenalovih nogometaša Arsene Wenger našao se na udaru najvjernijih navijača "Topnika" potkraj utakmice 13. kola Premierlige protiv Aston Ville.

Susret na Villa Parku završio je 0-0, a skupina Arsenalovih navijača koja klub inače prati na svim gostovanjima, okrenula se u 86. minuti protiv menadžera pjevajući mu "Ne znaš što radiš".

U tom je trenutku, naime, Wenger iz igre izvadio jedinog napadača Arsenala Oliviera Girouda, a u igru poslao veznjaka Francisa Coquelina.

Nakon susreta Wenger je održao jednu od najbizarnijih press-konferencija u svojoj karijeri na kojoj je odbacio ideju da Arsenalovim navijačima mora objašnjavati svoje poteze.

"Neću objašnjavati zašto sam napravio takvu izmjenu. Ne moram objašnjavati svaku odluku i zamjenu koju napravim", rekao je ljutiti Wenger nakon razočaravajuće predstave njegove ekipe.

Upitan da li ga je ismijavanje s tribina povrijedilo, rekao je:

"Ne. Već sam trideset godina na vrhu i ako vas moram uvjeravati da znam voditi ekipu, to bi bila uvreda za vas. Koliko ste dugo vi menadžer? Koliko ste vi utakmica vodili? Ako dođem na jednu od vaših utakmica, obećavam vam da ću sjediti na tribinama i govoriti Znate što radite" , odbrusio je Francuz novinarima, podsjetivši kritičare kako su ga napadali na početku prošle sezone nakon katastrofalnog starta u sezonu.

"Zaboravljate šta ste pisali prošlog septemba, oktobra i novembra. Kao da patite od Alzheimera".

Na svaki upit predstavnika sedme sile Wenger je odgovarao cinično, čak i djetinjasto. Drugačije nije prošlo ni pitanje hoće li Theo Walcott zaigrati u srijedu na gostovanju kod Evertona.

"Ja ću donijeti odluku, a vama neću objašnjavati zašto".