L'Equipe
0

Wenger: Privukla me Realova ponuda

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Francuski menadžer na klupi Arsenala Arsene Wenger u razgovoru za francuski dnevnik L'Equipe otkrio je razlog odbijanja klupe Real Madrida ovog ljeta.

Povratkom Florentina Pereza na predsjedničko mjesto “kraljevskog kluba” Real je potrošio preko 200 miliona eura na igračka pojačanja, a upravo je Wenger bio prvi Perezov izbor za mjesto trenera.

Međutim, najdugovječniji trener u historiji Arsenala (na klupi od 1996.) odbio je bogatu Realovu ponudu (iako ga ona nije ostavila ravnodušnom), te je klupu kluba sa Santiago Bernabeua na kraju preuzeo Manuel Pellegrini.

  • Real je klub mog djetinjstva. Kada sam bio dijete gledao sam te dečke u bijelom kako osvajaju sve živo i kako me onda ne bi privukla ponuda za preuzimanjem tako velikog kluba. Ali imam dogovor s mladim igračima svoje ekipe, želim nastaviti i dobiti tu okladu. Otkrio sam ono što mi je važno u mom poslu: sloboda. Ovdje u Arsenalu to imam – rekao je Wenger.

  • U Realu sam mogao zaraditi i puno više ali ovdje u Arsenalu, ali dobro živim i zarađujem i ovdje u Londonu. U mojoj dobi (60) novac ne može igrati presudnu ulogu. Da sam otišao u Real, ondje bih pokušao nametnuti svoju filozofiju i reorganizirati sve. Udario bih temelje klupskih struktura. Ali to me svejedno ne bi spriječilo da potpišem Kaku ili Ronalda. Međutim, ova Realova ekipa izgrađena je samo na kupljenim igračima iako Real ima dugu tradiciju prekrasnog nogometa. Mislim da bi u Realu trebali slijediti Barcelonin primjer i ono što su ondje učinili preko mladih igrača, stvoriti kulturu stvaranja vlastitih igrača.

Prošlo je četiri godine otkako je Arsenal osvojio posljednji trofej. Iz tog je aspekta Wenger bio na udaru brojnih kritičara koji ga nazivaju “nogometnim romantičarem” i krive njegovu politiku nedovođenja velikih zvijezda i već afirmisanih i iskusnih igrača.

  • Kritikovali su me naprimjer što nisam doveo Garetha Barryja ili Xabija Alonsa. Ali da sam doveo njih, ubio bih Songa, Diabyja ili Denilsona. Moji principi mi ne dopuštaju takvo što. Zapravo najviše su me kritikovali u klubu prošle sezone, u trenucima kad sam najviše napravio za tim. Rekao sam tada dioničarima da moramo vjerovati u ovu ekipu. Sve je bazirano na mom uvjerenju, ali rekao sam da će, ako ne osvojimo ništa u naredne dvije godine, sve biti moja krivica. To je moja opklada - završio je Wenger.