UEFA
0

Wenger priča gluposti o "slučaju Eduardo"

Totalsport
David Taylor, generalni sekretar Evropske nogometne federacije (UEFA), izjasnio se o “slučaju Eduardo” oko čijeg se iznuđivanja jedanaesterca protiv Celtica priče još ne stišavaju.

Eduardo je u 27. minuti uzvratne utakmice 4. pretkola Lige prvaka protiv Celtica pao u kaznenom prostoru, simulirajući kontakt s Arturom Borucom, nakon čega je sudac Mejuto Gonzalez pokazao na jedanaesterac iz kojeg je precizan bio sâm hrvatski reprezentativac.

Obrušili su se na hrvatskog nogometaša Celticovi igrači, a potom i otočki mediji, pa je menadžer londonskih “topnika” Arsene Wenger stao u njegovu zaštitu izjavivši:

  • Za mene je to lov na vještice. Smiješno je to što u nogometu možete slomiti nogu nekome i o tome se uopće ne raspravlja, dok je ovaj slučaj u središtu pažnje cijelog svijeta, a Eduardo je tretiran kao da je ubio nekoga. Ovo je prvi put otkad sam u nogometu da jedna odluka suca nije prihvaćena. UEFA je time otvorila mogućnost da se sve sudačke odluke dovode u pitanje. Otvorena su jako opasna vrata!

  • Ako pogledate sve utakmice u Evropi svake sedmice dat ću vam najmanje 10 primjera gdje UEFA može optužiti igrača. Diego Maradona zabio je gol rukom protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu i njega niko nije optužio. Branit ćemo našeg igrača i poduzeti sve što možemo.

  • Ja sam 100% protiv simulacije, ali ovakva je situacija totalna sramota. Nećemo prihvatiti način na koji je UEFA tretirala ovaj slučaj. Sve je shvaćeno preemotivno. Ovaj slučaj vode mediji i emocijama nošen Škotski nogometni savez. Škoti rade u UEFA-i. Zato je ovaj slučaj osjetljiviji jer oni imaju utjecaja ondje - kazao je Wenger, kojem je sada Taylor uzvratio:

  • Ono što Wenger priča nema temelja, ovdje se radi o imidžu nogometa. Mi razmatramo situacije koje sudac nije vidio, što nam pravila i dozvoljavaju. A sugestije da ću ja ili moji škotski kolege drugačije gledati na situaciju totalna su glupost. Uostalom, nisam se čuo ni sa kime iz Celtica ili Škotskog nogometnog saveza.