Otvoreno o problemima
0

Wenger: Igrači idu u Manchester City jer tamo bolje plaćaju

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: Reuters)
Arsene Wenger (Foto: Reuters)
Menadžer Arsenala Arsene Wenger progovorio je otvoreno o problemima s kojima je ovoga ljeta bio suočen u obavljanju svog posla.

Nakon osam odigranih kola u Premiershipu, Arsenal se nalazi na nezavidnom 10. mjestu sa 10 bodova, uz gol-razliku 12-17. Navijači ''topnika'' teško su se minulog ljeta mirili s prodajom Cesca Fabregasa u Barcelonu i Samira Nasrija u Manchester City. Uz Nasrija, u City je prešao i Gael Clichy.

Wengerov bivši veznjak Emmanuel Petit prošle sedmice je komentirao kako su prodaje igrača ''ubile'' klub sa Emiratesa. U izjavi za francusku radio stanicu RTL, Wenger je na neki način poslao odgovor Petitu.

"Nije posrijedi da nogometaši žele prijeći u Manchester City jer su jako željni osvajanja trofeja. Nije u tome problem. Iskreno govoreći, ako pogledate u istoriju šta je osvojio Manchester City, a što Arsenal, onda ne idete u City radi trofeja. Igrači žele u City jer on puno bolje plaća od Arsenala", poentirao je Wenger.

Istini za volju, ako gledamo samo blisku prošlost, Arsenal u zadnjih šest godina nije osvojio niti jedan trofej, a City je uzeo barem jedan. Osim toga, Manchester City je trenutno vodeći na tabeli u prvenstvu s 22 boda, 12 više od Arsenala, što u priličnoj mjeri demantira Wengerovu priču.

"City trenutno predstavlja snagu i moć u engleskom nogometu, nema tu dvojbe. Imaju izvanrednu platežnu moć i nije čudno da su jaki. Pogledajte, recimo, PSG, oni imaju više novca nego bilo tko drugi u Francuskoj i vode na tabeli. Uvijek finansijska logika stoji iza uspjeha, u bilo kojoj ligi. Kada bi Barcelona ili Real Madrid plaćali tri puta manje od Malage, onda bi vrhunski igrači prelazili u Malagu. Prema tome, kada igrači trebaju birati između dvaju klubova podjednakih ambicija, onda će izabrati onaj klub koji ih plaća tri puta bolje!"

Nije rekao da je to otprilike relacija između Cityja i Arsenala, ali je očito tako nekako mislio…

"Mi smo imali jako teško ljeto, jer je pola svlačionice željelo otići! Nije se lako pripremati za sezonu kada ne znate ko će vam doći u ekipu, a oni koji su ostali se pitaju što se događa s klubom. Bilo je baš teško. Opstali samo samo zato jer smo čvrsta i ujedinjena sredina. Drugi klubovi bi se u našoj situaciji raspali na komade!

Ljudi zaboravljaju da ja nisam izgubio dvojicu klasnih igrača (Fabregasa i Nasrija, op.a.), već trojicu! Tu je i povrijeđeni Jack Wilshere, koji neće igrati do januara. Fabregas, Nasri i Wilshere su bili osovina naše vezne linije prošle sezone. Morali smo napraviti potpunu rekonstrukciju veznog reda. Bez obzira na sve, i mi smo razočarani kako se sezona dosad odvijala, ali mislim da se dižemo. Problem je što ne možete brzo napredovati na tabeli, to je proces koji traje polako. Nismo predaleko od klubova koji će se boriti za četvrto mjesto i Ligu prvaka. Od vodećeg dvojca, Manchester Cityja i Manchester Uniteda, smo previše udaljeni", priznao je Wenger, te na taj način sugerisao kako od borbe za naslov prvaka neće biti ništa. Za Cityjem njegov klub zaostaje 12, a za Unitedom 10 bodova.

Na kraju, prokomentirao je situaciju oko kapetana Robina van Persieja, s kojim klub još nije produžio ugovor. Aktuelni mu važi još za ovu i sljedeću sezonu. Navijači strahuju da će se ponoviti ''slučaj Nasri'.

"Po mom poimanju, pravi profesionalac će dati 100% za svoj klub sve do zadnjeg dana ugovora. Mene u predvečerje utakmice s Marseilleom u Ligi prvaka stvarno ne opterećuje hoće li Van Persie produžiti ugovor koji ga veže za klub još punih 18 mjeseci. Mene samo zanima hoće li igrati dobro u srijedu. I nakon toga u sljedećoj utakmici. Zabio je 28 golova u 34 utakmice, to je iznimno dobra statistika. Ima ugovor još 18 mjeseci i čovjek je koji je vezan za naš klub. Ne strahujem posebno da ćemo ga izgubiti", zaključio je Wenger.