Najveće iskušenje u karijeri
0

Wenger: 2011. je bila moja najteža menadžerska godina

Totalsport
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Arsene Wenger (Foto: AFP)
Menadžer engleskog nogometnog kluba Arsenal, Arsene Wenger, priznao je po isteku 2011. godine da mu je upravo ta bila najteža u cijeloj menadžerskoj karijeri.

Wenger je bio prisiljen u ljetnom prijelaznom roku prošle godine prodati dva svoja ponajbolja igrača, Cesca Fabregasa i Samira Nasrija, nakon čega je, na samom početku sezone, pretrpio ponižavajući 8-2 poraz od Manchester Uniteda na Old Traffordu. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci londonska ekipa se regrupisala i sada zauzima visoko četvrto mjesto kojem se, priznaje Wenger, nije nadao nakon ulaska u sezonu.

"Nisam mislio da ćemo biti među prve četiri ekipe na kraju godine. Prva stvar koju sam morao napraviti je podići samopouzdanje ekipe koja je nakon visokih poraza na početku sezone igrala sa strahom. Znao sam da ću uspjeti jer imamo dobar duh u ekipi", rekao je Wenger engleskim novinarima.

"Imali smo i pobjede u Ligi prvaka koje su nas dodatno hranile i podizale našu igru. I tako smo se polako, ali sigurno, vratili tamo gdje nam je i mjesto", rekao je s olakšanjem Francuz.

"Kada ovu godinu usporedim s ostalima, smatram da sam u 2011. bio na najvećem iskušenju dosada", priznao je Wenger te istaknuo još jedan razlog zbog kojeg su se tako brzo izvukli iz ponora s početka sezone.

"Kraj prošle sezone bio je mnogo teži nego izvlačenje iz ovosezonskog posrtanja. Posljednja dva mjeseca prošle sezone glasila su ovako: nećete osvojiti Ligu prvaka, kao ni Premiership, kao ni FA Cup. Nismo imali nikakav cilj ispred sebe. Na početku ove sezone još smo bili u igri za sve trofeje, i još uvijek jesmo", zaključio je francuski stručnjak na klupi Arsenala.