Nogomet
1

Webb: Volio bih da sam neke situacije dosudio drukčije

Totalsport
Howard Webb (Foto: AFP)
Howard Webb (Foto: AFP)
"Volio bih da sam u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici jednu ili dvije situacije dosudio drukčije", priznao je ugledni engleski sudija Howard Webb.

Španija je u finalnoj utakmici u Johannesburgu pobijedila Holandiju u produžecima 1-0 golom Inieste u 116. minuti. Howard Webb je u toj utakmici pokazao čak 14 žutih kartona u 120 minuta igre. Holandskog srednjeg stopera Johna Heitingu isključio je zbog drugog žutog u 109. minuti.

Najkontroverznija situacija tog finala bio je žestoki nasrtaj Nigela de Jonga na Xabija Alonsa. Kopačkom ga je udario u prsa i zaradio samo žuti karton. Kasnije je i sam De Jong priznao da je za svoje "borilačke vještine" zaslužio isključenje.

"Začudilo me što mi je Webb pokazao samo žuti karton, imao sam dosta sreće u tom trenutku", rekao je De Jong.

Četiri godine kasnije, Howard Webb je u razgovoru za Fifa.com priznao da mu nisu sve odluke bile na mjestu.

"Možda sam jednu ili dvije situacije trebao drukčije dosuditi. No, sudija mora reagovati u trenutku s obzirom na informacije koje ima i poziciju u kojoj se nalazi. Bila je to vrlo teška utakmica za suditi i veliko iskustvo iz kojeg možete naučiti. Volio bih da mi, sudije, nismo toliko uključeni u analize utakmica, već da se više govori o sjajnim golovima i akcijama, o dobroj igri", rekao je Webb, koji će suditi i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ove godine.