Nogomet
0

Webb: De Jongu sam trebao dati crveni karton u finalu Mundijala, start je bio za hapšenja

Klix.ba
Slavni engleski sudija Howard Webb prilikom gostovanja na BT Sportu govorio je o spornom detalju iz finala Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi kada je Nigel De Jong u prvom poluvremenu oštro startovao nad Xabi Alonsom.

U finalu se se sastale Holandija i Španija, a slavili su Španci golom Inieste u produžecima. Utakmica je mogla otići u drugom smjeru da je Webb pokazao crveni karton De Jongu u 28. minuti nakon što je Holanđanin pogibljeno startovao nad Xabi Alonsom.

"Ušli smo na poluvremenu u svlačionicu i jedan od pomoćnika je gledao u telefon i spustio pogled. Pitao sam ga o čemu se radi, a on je odgovorio da su mu javili kako sam trebao dati crveni karton De Jongu. Pogledao sam sliku i kazao:'Pa ovo nije za crveni karton, ovo je za hapšenja'", kazao je Webb.

Interesantno je čuti konverzaciju sudaca na tako važnoj utakmici kao što je finale Svjetskog prvenstva. Webba su pitali da li je možda "popustio", jer se radilo o finalu, a on je odgovorio da to nije razlog, nego jednostavno nije dobro vidio situaciju.

"Dao bi mu crveni karton i u prvoj minuti da sam vidio jasno šta se desilo", dodao je Webb.