Nesnosna buka na stadionima
0

Vuvuzela - tajno oružje Južne Afrike

Sarajevo-x.com
Svima onima koji se zapute u Južnoafričku Republiku kako bi pratili utakmice Svjetskog prvenstva dajemo jedan savjet - čuvajte se vuvuzela, plastičnih truba u koje afrički navijači duvaju na stadionima i koje mogu ozbiljno da vam naruše sluh.

Vuvuzela je južnoafrički instrument koji stvara iritirajuću buku čak i veću od 100 decibela. Zvuk podsjeća na buku slonova i veoma je štetan za uši.

Ipak, ovaj rekvizit kojeg Južnoafrikanci smatraju svojim tajnim oružjem bit će dopušten na stadionima, stoga ukoliko se zaputite u JAR, obavezno ponesite jako dobre slušalice koje bi vas barem malo mogle zaštititi od nesnosne buke.

"Vuvuzela može dosegnuti do 131 decibela, što je gotovo jednako kao i pucanj. Istraživanje je pokazalo da sluh biva oštećen navijačima koji su bili izloženi takvoj buci tokom samo jedne utakmice", kazao je profesor De Wet Swanpol sa Univerziteta Pretoria.

Kada je Južna Afrika bila domaćin Kupa konfederacija 2009. godine pristigle su brojne žalbe igrača koji su tvrdili kako od vuvuzela nisu mogli čuti jedni druge na terenu.

Nesnosna buka iritirala je i osobe koje su utakmice pratile putem TV ekrana, pa su morali isključivati zvuk na svojim prijemnicima.

Također, razmatralo se i to da se taj rekvizit zabrani tokom Svjetskog prvenstva, no FIFA je istakla kako nije dobila nikakve žalbe.

Južnoafrikanci su sretni zbog toga, kažu kako je vuvuzela njihovo pravo tajno oružje.

"Pušemo tako jako u vuvuzele kako bismo potaknuli naše igrače. To je super osjećaj. U tome je čar južnoafričkog nogometa", kazao je jedan navijač.

Sportski novinar Nie Cele tvrdi kako se stranci samo moraju navići na taj instrument i onda nema problema.

"Vuvuzela šteti igračima koji nisu navikli na taj zvuk. Ali oni će se brzo privići na zvuk", kazao je Cele.

U svakom slučaju, navijači sa vuvuzelom stvore sjajnu atmosferu, ali sve bude tako bučno da ne možete čuti ni vlastite misli, pa ta slonovska buka postaje jako iritantna, piše Sky News.