Član Bilih za portal Klix.ba
48

Vršajević: Hajduk je institucija, vratit ćemo se u vrh

Piše: Dalibor Bošnjak
Avdija Vršajević
Avdija Vršajević
Splitski Hajduk je već duže vrijeme u finansijskim problemima, a ni rezultati "Majstora sa mora" sigurno nisu u skladu sa tradicijom i veličinom ovog kluba. Član dalmatinskog tima, bh. reprezentativac Avdija Vršajević, u razgovoru za portal Klix.ba je rekao da vjeruje kako će Hajduk uskoro stati na noge i vratiti se na put stare slave.
Avdija Vršajević
Avdija Vršajević
Hajduk se trenutno nalazi u finansijskim problemima, a klub je od stečaja spasilo splitsko Gradsko vijeće koje je odobrilo kredit u iznosu od 30 miliona kuna. Da li će taj novac pomoći Bilim da se izdignu iz pepela i vrate stari ugled, ostaje da se vidi.

Finansije nisu jedini problem Hajduka. Tu su i "mršavi" rezultati koji nikako ne mogu zadovoljiti popularnu Torcidu. Ipak, vjerni navijači su u posljednjem kolu HNL-a napravili gest kojim su iskazali svoju podršku voljenom klubu. Na Poljud je stiglo više od 20.000 navijača, ali je Istra pokvarila raspoloženje pobijedivši 1:0.

U razgovoru s bh. reprezentativcem i članom Hajduka Avdijom Vršajevićem saznali smo da je poraz od Istre teško pao igračima, posebno zbog navijača koji su ih podržali u velikom broju.

"Teško nam je zbog poraza protiv Istre. Zaista, naši navijači su fantastični. Izgubili smo utakmicu koju nikako nismo smjeli. Uzrok je vjerovatno i veliki pritisak koji osjećamo. Utučeni smo i veoma tužni. Imali smo šansi, mogli postići tri pogotka, ali smo na kraju, nažalost, kažnjeni", rekao je Vršajević.

Bh. reprezentativac, uprkos teškoj situaciji u kojoj se klub nalazi, čvrsto vjeruje da će se Hajduk vratiti u sam vrh hrvatskog nogometa.

"Imamo mladu, ali kvalitetnu ekipu. Najstariji igrači imaju 26 ili 27 godina i zajedno smo tek od početka sezone. Potrebno nam je vrijeme da se uigramo pa će se situacija popraviti. Hajduk je velika institucija i iskreno se nadam i vjerujem da ćemo ponovo biti u vrhu. U klubu se nalazi kvalitetna generacija nogometaša, koja, ako ostane na okupu, može napraviti mnogo", rekao je za naš portal bh. reprezentativac.

S obzirom na situaciju u klubu, postavlja se logično pitanje da li Vršajević ima namjeru napustiti klub, no, on je rekao da je i dalje potpuno skoncentrisan na Hajduk.

"Dolaskom u Hajduk sam se uspio afirmisati i zaslužiti poziv u reprezentaciju BiH. Potpuno sam skoncentrisan na svoj sadašnji klub. Otišao bih samo ako stigne ponuda koja će zadovoljiti Hajduk i mene", dodao je Vršajević.

S našim reprezentativcem smo sumirali i dosadašnje kvalifikacijske nastupe Zmajeva u borbi za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Rekao je da je izuzetno zadovoljan sa osvojenih 10 bodova iz četiri susreta te da vjeruje da uz maksimalan napor BiH može do Svjetskog prvenstva u Brazilu.

"Svakako sam zadovoljan našim učinkom do sada. Neki će reći da imamo laganu grupu, ali treba imati na umu da danas svi znaju igrati nogomet i 'autsajderi' mogu iznenaditi, što će se vjerovatno dogoditi nekom od 'favorita'. Deset bodova iz četiri utakmice je sasvim zadovoljavajuće. Važno je to što ekipa igra odlično i što među nama vlada pozitivna atmosfera. Uz maksimalan trud i pravi pristup možemo ostvariti plasman na SP. Do sada smo odradili velik dio posla", kazao je Vršajević.

U državnom timu koji vodi selektor Safet Sušić, Vršajević baš i nema veliku minutažu, ali je ovaj igrač ipak zadovoljan svojim statusom.

"Prije svega, ja sam zahvalan za povjerenje koje mi je ukazao selektor. Naći se među 23 najbolja bh. igrača nije mala stvar. Radujem se i zadovoljan sam svakom sekundom u dresu reprezentacije, tako da se ne namjeravam buniti. U našem timu, hvala Bogu, imamo sjajne igrače, tako da sam ja zadovoljan. Pet sekundi na terenu mi je isto kao i 90 minuta. U oba slučaja ću dati svoj maksimum. Igrama u Hajduku mogu zaslužiti i veću minutažu u reprezentaciji. Sve u svemu, zadovoljan sam", tvrdi igrač Hajduka.

Reprezentaciju BiH 14. novembra očekuje prijateljski susret s Alžirom, na čijoj klupi sjedi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, a Vršajević priželjkuje pobjedu Zmajeva.

"Iako se radi o prijateljskom susretu, mi želimo pobjedu. Bit će to dobra provjera za naš tim", zaključio je Vršajević.