Guus Hiddink
0

"Vrijeme je za promjene u FIFA-i"

Totalsport
Guus Hiddink
Guus Hiddink
Proslavljeni holandski nogometni trener Guus Hiddink, trenutno selektor turske nogometne reprezentacije, podržao je Engleze koji su se okomili na Međunarodnu nogometnu federaciju (FIFA) zbog nedavnog odabira domaćina SP-a 2018. godine u Zürichu.

Hiddink je u toj priči bio dio tima koji je predstavljao zajedničku kandidaturu Holandije i Belgije. Engleska je, podsjećamo, bila uvjerena u svoju pobjedu, a optimizam Engleza jačao je nakon što su, navodno, neki članovi Izvršnog odbora FIFA-e obećali Englezima svoj glas. No, Engleska je dobila samo dva glasa, te je ispala u prvom krugu. Pobijedila je Rusija.

Hiddink, bivši selektor Rusije, kaže da ima puno razumijevanje za Engleze koji se osjećaju prevareni, pogotovo nakon što je i predsjednik FIFA-e Sepp Blatter njihovu prezentaciju ocijenio kao "izvanrednu".

"FIFA mora shvatiti da ima problema s imidžom. Svjetsko nogometno vladajuće tijelo ne bi trebalo iz cijele priče izaći 'nepovrijeđeno'. Vrijeme je za promjene!", oštar je Hiddink u izjavi za Mirror.

"Svi smo mi bili pozvani u Zürich na dva dana kako bismo demonstrirali naše završne prezentacije koje su, kao, trebale otkloniti zadnje dvojbe kod članova Izvršnog odbora FIFA-e. Engleska je, kao i Holandija, imala fantastičnu prezentaciju! No, od toga nije bilo baš nikakve koristi. Čemu, onda ulagati sav taj silni trud?", pita se Hiddink.

"Trebali bi imati novi, potpuno čisti Izvršni odbor, koji će donositi odluke na temelju transparentnih kriterija. Odluka u takmičarskom procesu za dobijanje Svjetskog prvenstva mora se temeljiti na čvrstim argumentima, koji moraju biti otvoreni i jasni", prozvao je FIFA-u 64-godišnji Guus Hiddink.