Faruk Hadžibegić
0

'Volio bih se jednog dana vratiti u FK Sarajevo'

Razgovarao: Edin Isanović
Faruk Hadžibegić
Faruk Hadžibegić
Smatram da su posljednji uspjesi reprezentacije dali snagu našim klubovima koji su dobro prezentirali BiH u Evropi. Mislim da mogu uspjeti u svojim namjerama i plasirati se na planetarnu nogometnu smotru. Sve što se dešava oko državne selekcije ocijenio bih vrlo pozitivno.

Ovih dana u glavnom gradu BiH boravi Faruk Hadžibegić, legenda tima sa Koševa i bivši selektor bh. reprezentacije. Pratio je nastupe bordo tima u Evropskoj ligi, također je posmatrao i dvoboj nogometne nacionalne vrste sa Iranom. Iskoristili smo priliku da razgovaramo sa njim. Za Sarajevo-x.com govori o trenutnim aktivnostima, nastupu kluba u kojem je počeo karijeru na međunarodnoj sceni, povratku na Koševu i reprezentativnoj stvarnosti.

Trenutno ste bez angažmana, možete li nam reći zbog čega ste raskinuli ugovor sa Dijonom?

Na definitivni odlazak iz Dijona odlučio sam se u trenucima kada sam vidio da se neke stvari u klubu dešavaju bez moga znanja, odnosno kada su počeli da mi biraju i određuju saradnike. Nisam želio da izdam ljude sa kojima sam radio. Jednostavno, nisam takav tip. U svom poslu želim imati potpuno slobodu u izboru igrača i saradnika. Na kraju krajeva prvi šef struke odgovara za rezultat kada se podvuče crta. Dijon je završena priča.

Ima li novih ponuda?

Trenutno nema. Većina klubova davno je počela pripreme. No, nije ni ovako loše, malo više odmora dobro dođe.

Ovoga ljeta u nekoliko navrata dolazili ste u rodni grad. Pratili ste nastupe bordo tima kako u Evropskoj ligi sa Spartakom i Helsingborgom, tako i u bh. prvenstvu. Kako ocjenjujete igru izabranika Mehmeda Janjoša?

U ovom momentu igraju izuzetno lijep nogomet. Demonstriraju igru sa idejom, kombinatorikom i stvaraju mnogo šansi. Ovo se naročito odnosi na utakmice u domaćem prvenstvu sa Slobodom i Veležom. Izdala ih je preciznost i sreća, promašivali su čiste šanse. Da su bili precizniji sigurno da bi na svom kontu imali nekoliko bodova više. Ipak, vjerujem da će to ispraviti u nastavku. U Evropskoj ligi su također pružali odlične partije. Izbaciti Spartak i Helsingborg koji imaju mnogo veći budžet je rezultat za svaki respekt. Iskreno, pozitivno sam iznenađen.

Koliko osvojeni evropski bodovi znače za bh. nogomet?

Mnogo. Svaki bod u ovom natjecanju vrlo je važan za kompletnu sliku našeg nogometa. Uspjeh tima sa Koševa je od nacionalnog interesa.

Evidentno je da su potrebna pojačanja?

Apsolutno se slažem da su neophodna nova imena. Ne treba zanemariti činjenicu da ima i povrijeđenih nogometaša. Igrački kadar je zaista sužen. Veći izbor bi zaoštrio konkurenciju.

Vi ste čelnim ljudima kluba preporučili Hamzagića?

On je trebao doći kod mene u Dijon. Da sam ostao, sigurno bih ga angažovao. Kada su me zvali i pitali za njega rekao sam da je kvalitetan igrač i da ima još mnogo prostora za napredak. Tehnički je dobro potkovan.

Naredna prepreka Sarajeva kao posljednjeg bh. nogometnog Mohikanca u Evropi je Cluj. Mnogi relevantni stručnjaci Rumune stavljaju u ulogu apsolutnog favorita. Slažete li se i Vi sa tim?

Oni sigurno jesu favorit. Po mojim saznanjima u ekipi imaju oko osamnaest stranaca, ulažu mnogo novca kako bi napravili rezultat. Prošle godine su igrali u klupskoj evropskoj eliti, sada žele napraviti iskorak u drugom evropskom takmičenju. Zaslužuju najveći respekt. No, i pored svega smatram da bordo tim može proći dalje. Vjerujem da će Janjoš pronaći najbolju soluciju za ovaj ispit i ponovo obradovati navijače.

Spomenuli ste simpatizere Sarajeva. Oni su nezadovoljni nakon remija sa Veležom tražili ostavke, a mnogi bi upravo Vas rado vidjeli u klubu. Komentar?

U svemu treba imati mnogo strpljenja i razumijevanja. Generalna situacija u državi nije dobra, a to se naravno odražava i na sport. Tim sa Koševa je već do sada napravio sjajan rezultat na međunarodnoj sceni i izdigao se iznad prosjeka.

Razumijem da navijači žele pobjedu u svakoj utakmici, ali to nekada nije moguće ostvariti. Ja sa mnogo emocija gledam utakmice Sarajeva, volio bih se jednoga dana vratiti, ali je to nerealno očekivati baš u ovom momentu.

Kako kao bivši šef državne selekcije prognozirate rasplet u našoj kvalifikacionoj grupi?

Naša nogometna reprezentacija ima kvalitetnu ekipu, klimu i što je najvažnije rezultat. Smatram da su posljednji uspjesi reprezentacije dali snagu našim klubovima koji su dobro prezentirali BiH u Evropi. Mislim da mogu uspjeti u svojim namjerama i plasirati se na planetarnu nogometnu smotru. Sve što se dešava oko državne selekcije ocijenio bih vrlo pozitivno.