Haris Hodžić, nogometaš Watforda
0

"Volio bih igrati za BiH, ali neću nikoga moliti za poziv"

Razgovarao: Edin Isanović
Haris Hodžić
Haris Hodžić
U posljednje vrijeme, nakon transfera Edina Džeke u Manchester City, mnogo se govori o transferima bh. nogometaša na Ostrvo. U medijima se naglašava kako će Pjanić Lyon zamijeniti kišnim Londonom, a Spahić iz Montpelliera preseliti u Aston Villu. Vidjet ćemo da li će uskoro neko od njih dvojice zakoračiti na engleske travnjake.

Međutim, osim Džeke i Begovića još jedan igrač, kojem su roditelji rođeni na tlu BiH, nastupa u "kolijevci nogometa". Naime, radi se o Harisu Hodžiću, koji je član Watforda. Njegova priča je klasična bosanska.

Hodžić za Sarajevo-x.com govori o svojim počecima, aktuelnom klubu, bh. reprezentaciji, najdražem igraču našeg državnog tima i Edinu Džeki.

Godinu proveo u Tottenhamu

Možete li za početak reći nešto o sebi?

Rođen sam u Londonu 28. juna 1994. godine. Moji roditelji su iz Kozarca, a došli su u Englesku 1993. godine zbog ratnog stanja u BiH. Počeo sam igrati nogomet sa pet godina. Prvo sa ocem u parku svaki dan poslije škole. Praktično sam tu naučio prve korake. Sa šest godina sam igrao za lokalni klub, a sve je ozbiljnije počelo četiri godine kasnije kada sam nosio dres Tottenhama. Nažalost, ostao sam jednu sezonu, bilo mi je daleko putovati.

Aktuelni ste igrač Watforda. Kako Vam je u dresu "Hornetsa"?

Lijepo. Volim taj klub, trenere i igrače. Ovdje ću biti još dvije godine, a ako mi ponude profesionalni ugovor možda i duže. Prvi tim ima velike šanse da se vrati u Premiership naredne sezone. Naime, trenutno su šesti u ligi. Sve u svemu, zadovoljan sam. Treniram svaki dan po dva, nekada i tri sata. Inače, igram na lijevom krilu i ljevak sam.

Naglašavali ste da navijate za Manchester United, vjerovatno Vam je velika želja da jednoga dana zaigrate u timu sa Old Trafforda?

Svakako, ko ne bi želio? Ipak, sada ne razmišljam previše o Unitedu. Volim Watford i želio bih tu ostati. Naravno, ako bude bolja ponuda dobro bi razmislio. Trenutno se takmičimo u 'Conference ligi’. Drugi smo na tabeli, a sa nama su klubovi poput Chelsea, Readinga, Birminghama…

Šta Englezima znači nogomet?

Apsolutno sve. Svaka tema počinje i završava sa nogometom. Gdje god da odeš, u park ili u grad samo čuješ kako razgovaraju o utakmicama. Međutim, na prvenstvima nisu odavno napravili neki rezultat i pored činjenice da u reprezentaciji imaju nekoliko planetarnih zvijezda.

Salihović najdraži igrač iz bh. reprezentacije

Kojeg trenera najviše cijenite?

Najdraži mi je Sir Alex Ferguson. Legenda, najbolji je trener na svijetu. Uostalom rezultati sve govore. Koliko je pehara osvojio sa Manchester Unitedom mislim da će to teško neko ponoviti u klubu.

Naredno pitanje nameće se samo po sebi - Da li bi igrali za bh. reprezentaciju?

Naravno da bih volio igrati za BiH. To je moja domovina, iako sam rođen u Engleskoj. Sa svojima stalno pričam na bosanskom, zbog toga sam dobro naučio naš jezik. Nadam se da ću jednog dana dobiti poziv. No, neću nikoga moliti. Ono što mogu reći jeste da ‘zmajevi’ imaju vrlo dobar i mlad tim. Mislim da ćemo se konačno plasirati na veliko takmičenje. Ono što bih posebno podvukao jeste da mi je najdraži igrač Sejad Salihović.

Kako komentarišete prelazak Edina Džeke iz Wolfsburga u M. City?

Izuzetno mi je drago što je napakon stigo u City. Mislim da je to dobro i za Bosnu i Hercegovinu. Ljudi će ovdje malo više saznati o našoj državi. Nadam se da će Džeko imati još više uspjeha nego u Njemačkoj. To mu od srca želim.

Za kraj nam recite gdje se vidite za pet godina?

Bit ću kratak. Volio bih igrati nogomet u najjačoj ligi svijeta Engleskoj i nastupati za bh. reprezentaciju.