Nogomet
48

Vlatko Glavaš: Lihtenštajn je bio dobar test, očekujem pobjedu protiv Kipra

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Nogometna reprezentacija BiH je u jučerašnjoj prijateljskoj utakmici odigranoj na stadionu "Tušanj" u Tuzli savladala reprezentaciju Lihtenštajna rezultatom 3:0 i tako pobjedom najavila početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Zmajevi će 9. septembra na stadionu "Bilino Polje" u Zenici u prvom kvalifikacijskom meču ugostiti Kipar. Bh. stručnjak Vlatko Glavaš očekuje pobjedu našeg državnog tima.

"Utakmica protiv Lihtenštajna je bila prava prijateljska. Mi smo dali golove na vrijeme još u prvom poluvrmenu i tako obradovali Tuzlake i navijače širom BiH. Selektor Safet Sušić je dao priliku debitantima, povreda nije bilo, tako da se ova prijateljska utakmica može smatrati uspješnom. Napravili smo dobru uvertiru za početak kvalifikacija", izjavio je Glavaš za portal Klix.ba.

Reprezentacija BiH je igrala bez Zvjezdana Misimovića i Emira Spahića, koji su se nedavno oprostili od najdražeg dresa,

"Spahić je deset godina bio lider reprezentacije i komadant odbrane, međutim, to poglavlje je završeno. Mislim da je Spahić sretan i zadovoljan onim što su jučer pokazali njegovi nasljednici, Ognjen Vranješ i Toni Šunjić, koji su odigrali odlično. Oni će biti još bolji u narednom periodu. Misimović je također mnogo značio za reprezentaciju, ali mi imamo igrače koji ga mogu kvalitetno zamijeniti", smatra bh. nogometni stručnjak.

Nogometaš Rennesa Sanjin Prcić debitovao je za A tim nastupom od prve minute, a u drugom poluvremenu su priliku dobila još dva debitanta, Gojko Cimirot iz FK Sarajevo i Goran Zakarić iz Širokog Brijega.

"S obzirom da prvi put igra za A tim, Prcić je pružio solidnu partiju. Drago mi je što su Cimirot i Zakarić također dobili priliku veoma brzo. Ova tri igrača su naša budućnost, to je sigurno", smatra Glavaš.

Igrom u drugom poluvremenu Sušić nije bio zadovoljan te je rekao da na taj način ne bi pobijedili Kipar.

"Kiša i loš teren su utjecali na lošiju igru. Ipak, nama je uoči kvalifikacija trebala utakmica ovakvog tipa protiv ne tako snažnog protivnika. Ponavljam, bio je ovo uspješan test", kazao je nekadašnji reprezentativac i kapiten BiH.

U jučerašnjoj utakmici je Edin Džeko debitovao kao kapiten Zmajeva.

"Edin je pravi vođa, želim mu mnogo golova i pobjeda te da kapitenski odvede reprezentaciju na EP u Francusku", dodao je Glavaš.

Zmajevi će kvalifikacije za EP otvoriti 9. septembra na stadionu "Bilino Polje" u Zenici protiv Kipra.

"Kipar je dobar tim, ali smo mi bolji. Važno je da u utakmicu uđemo s maksimalnim zalaganjem, kako ne bismo imali problema. Nadam se dobroj atmosferi i podršci s tribina, kao i pobjedi naši Zmajeva", završio je Glavaš.