Mohamed Al-Fayed
0

"Vlasnici premierligaških klubova su magarci"

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
- Vlasnici premierligaških klubova su magarci - rekao je Mohamed Al-Fayed, i sam vlasnik Fulhama. Dakako, nije mislio na sebe, i s dobrim razlogom.
  • Engleski nogomet vode magarci. Nemaju pojma o tome kako se vodi posao - rekao je Egipćanin, koji ima i čuvenu robnu kuću Harrods.

Stoga je zamolio klubove koji su u rukama "normalnih ljudi" da mu pomognu utjecati na skupinu pohlepnika, koji škode globalnom nogometu.

  • Ne razumijem zašto ovdašnji nogometni gazde ne uvedu ograničenje plaća nogometašima. Bojim se da ovu nužnu promjenu nećemo nikad doživjeti. Ovdašnje magarce motiviše samo novac - rekao je Al-Fayed, poznat i kao otac Dodija Al-Fayeda, koji je poginuo 1997. zajedno sa svojom djevojkom, princezom Dianom. -

Naši (Fulhamovi, op. a.) troškovi su porasli za 17% samo prošlog mjeseca. Ludilo je da mnogi igrači s visokog nivoa i dalje primaju 15-20 miliona funti godišnje - nastavio je.

Al-Fayed je velik bogataš, ali ima i zrnce razuma i odmjerenosti. U januaru je eksplodirao kad je čuo da Manchester City, to jest vlasnici iz Abu Dhabija, nude Milanu 100 miliona funti za Kaku, te 25 miliona funti godišnje plate Brazilcu.

  • Nikad ni za kojeg nogometaša ne bi platio više od 15 miliona funti odštete. Ako toliko platite jednog fantastičnog igrača, što je s ostatkom momčadi, igračima oko njega? Kamo će to na kraju odvesti? Meni se čini preriskantno kockati s takvim stvarima.

Ograničenja budžeta za plate, "salary cap", na snazi je u NBA i drugim američkim sportovima. To je ograničenje dopušteno prekoračiti, ali u tom slučaju klub plaća Ligi porez na luksuz po stopi od 100%, a novac od tog poreza prelijeva se siromašnijim klubovima.

Čak su i tradicionalno pohlepni Amerikanci shvatili da odsustvo bilo kakvih granica u plaćanju osoblja vodi sportske organizacije i takmičenja u neuravnoteženost i haos.