Nogomet
42

Vlado Jagodić loše selektirao i eksperimentisao, na kraju doživio blamažu

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija BiH upisala je u posljednja dva kvalifikaciona okršaja dva sramotna poraza. Prvo je Mađarska na domaćem terenu bila bolja rezultatom 4:1, da bi u ponedjeljak navečer selekcija Austrije na Bilinom Polju slavila rezultatom 2:0.

Iako je sramotno teška riječ, drugačije se ne može okarakterizirati (poraženi ukupnim rezultatom 6:1). Bh. nogomet u evropskim okvirima ima puno veću težinu, pa zbog toga ovi rezultati bole sve zaljubljenike u najvažniju sporednu stvar na svijetu u našoj zemlji.

Već na startu kvalifikacija (odigrane tri utakmice) počela je rasprodaja ugleda. Naš državni tim našao se u situaciji nemogućnosti hvatanja plasmana na Evropsko prvenstvo koje će se 2015. godine održati u Češkoj.

Nedovoljna informisanost o protivnicima

BiH ima dovoljno kvalitetnih mladih igrača koji su na cijeni i igraju dobro u klubovima. Ipak, loša selekcija selektora Vlade Jagodića, lutanje u postavci, nedovoljna informisanost o suparnicima, neuigranost linija, dovelo je do toga da smo poraženi u posljednja dva meča.

Sa sigurnošću se može reći da su pojedini nogometaši zalutali u nacionalni tim te da su bh. reprezentaciji potrebni brži i agresivniji igrači.

Također, važno je spomenuti da na posljednjem popisu nije bilo najboljeg mladog igrača mađarske lige Muhameda Bešića koji će u budućnosti vjerovatno biti u najjačem bh.timu.

Iako je bilo nesuglasica, selektor je jednostavno morao pozvati ovog igrača. Podsjetimo, Bešić je svojevremeno imao poziv reprezentacije Njemačke, ali je odabrao BiH. Iako je šef mladog državnog tima naveo razloge zbog kojih nije pozvao Muhameda, nogometaš Ferencvarosa je odgovorio:

"Uvijek sam davao maksimum za dres sa državnim grbom koji je za mene svetinja. Tako će biti i u budućnosti. Svoju ljubav prema državi pokazao sam kada sam odabrao BiH, a ne Njemačku. Iako sam imao ponudu Elfa. Uvijek ću se odazvati pozivu u nacionalni tim", kazao je tada Bešić.

Kako vratiti vjeru u našu nogometnu mladost?

Bez dvojbe, Jagodić se odlučio za ekperimentalnu postavu i ne čudi da nije štimalo. Osim toga, selektor bh. reprezentacije već tradicionalno ima alibi za svaki poraz, bez ikakvog kritičnijeg osvrta na svoj rad o kojem, sada već dovoljno, govore i sami rezultati.

“Poraz od Austrije nas udaljava od naših zamisli, a nisam mogao ni vjerovati da ovoliko igrača večeras može biti ispod nivoa. Ova grupa igrača teško se može boriti sa ovim pritiskom. Pokušali smo ga anulirati i napraviti kvalitetniju igru, ali očigledno je bilo mnogo pojedinaca koji su večeras podbacili. Imamo veliki nedostatak ključnih igrača u odnosu na utakmicu protiv Albanije i trebalo nam je dosta vremena da složimo ekipu, a danas nisam imao osam igrača sa tog spiska", kazao je, između ostalog, na pres konferenciji nakoh utakmice sa Austrijom Vlado Jagodić.

Kako ne bi gubili vjeru u našu nogometnu mladost i polako se počeli gubiti u prosječnosti potrebno je nešto mijenjati. Ostaje da vidimo kakav će stav o svemu zauzeti NSBiH.