Nogomet
0

Vladavić: Opstat ćemo u Premijer ligi, Miličević: Nadigravat ćemo se u Vrapčićima

Piše: D. B.
Admir Vladavić i Hrvoje Miličević
Admir Vladavić i Hrvoje Miličević
U nedjelju se u terminu od 17 sati igra mostarski derbi između Veleža i Zrinjskog, utakmica u kojoj se Rođeni bore za opstanak, a Zrinjski za prestiž u gradu na Neretvi. Akteri derbija, Veležov Admir Vladavić i igrač Zrinjskog Hrvoje Miličević imaju različite motive, ali isti cilj, a to je pobjeda.

Vladavić tvrdi da je Velež kvalitetniji od Zrinjskog te je uvjeren da će opstati u ligi, kao i da Rođeni mogu pobijediti Plemiće.

"Ovaj derbi je puno značajniji od ostalih. Razlozi za to su naš rivalitet i situacija u gradu, a u ovoj utakmici nam je potreban minimalno bod kako bismo osigurali opstanak, s obzirom na to da očekujemo pobjede direktnih konkurenata Travnika i GOŠK-a. Međutim, protiv Zrinjskog nećemo igrati na bod, nego na pobjedu, a do nje možemo doći jer smo sigurno kvalitetnija ekipa od njih", izjavio je Vladavić.

On se ne osvrće na protivnika i naglašava da se ekipa mora skoncentrisati na svoju igru.

"Ne bih uopće govorio o njima, neka oni razmišljaju o nama. Naš trener ih poznaje i spremit će taktiku. Moramo se skoncentrisati na našu igru", smatra Vladavić.

On smatra da Velež zaslužuje mnogo bolju poziciju od trenutne, rezultat derbija nije želio prognozirati, ali je obećao borbu do posljednjeg atoma snage.

"Rezultat ne bih prognozirao, ipak se radi o derbiju, oni dolaze da nam pomrse račune, a na nama je da istrčimo na teren i izginemo na njemu kako bismo pobijedili. Nismo zaslužili ovu poziciju na tabeli. Smiješno je to što se borimo za opstanak. Niko nije vjerovao da ćemo opstati, jer smo imali težak raspored u drugoj polusezoni, gostovali smo kod direktnih konkurenata, a na domaćem terenu smo igrali protiv ekipa iz vrha tabele. No, namjeravamo ostvariti cilj i ostati u Premijer ligi", jasan je bio Vladavić.

Pozvao je navijače da pruže podršku Rođenim i tako pomognu ekipi da osigura opstanak.

"Imao sam 17 godina kada sam odigrao prvi derbi, derbi pomirenja na Koševu. Utakmica sa Zrinjskim se čeka cijelu sezonu i važna je svakom igraču i navijaču koji voli Velež. Pozivam navijače da dođu u što većem broju te da nas bodre fer i sportski, a onda na kraju da zajedno proslavimo pobjedu i ostanak u ligi", poručio je Vladavić.

U Velež se vratio kako bi pomogao ekipi da opstane u ligi, a još uvijek ima važeći ugovor sa češkom Karvinom. Odluku o tome gdje će igrati sljedeće sezone još uvijek nije donio.

"Ne razmišljam o narednoj sezoni. Imam važeći ugovor s Karvinom, ali mi se ne ostaje u drugoj ligi. Stigle su ponude nekih ekipa iz prve lige, ali još uvijek nisam ništa odlučio. Sad je najvažnije da osiguramo opstanak", završio je Vladavić.

Plemići će se nadigravati s Rođenim na Vrapčićima

Ekipa Zrinjskog nema imperativ pobjede, ali ima motiv. Hrvoje Miličević je rekao da derbi Plemićima uvijek mnogo znači te da se pobjedama u tim utakmicama određuje "gazda" u gradu.

"Derbi je utakmica koja je drugačija od ostalih. Susret s Veležom je uvijek nešto posebno, kako za nas igrače, tako i za navijače i cijeli grad, lijepo je pobijediti i biti 'gazda' u gradu. Kada je riječ o tabeli, bodovi nam gotovo ništa ne znače, ali ćemo svakako dati sve od sebe za pobjedu. Oni su pod pritiskom jer im prijeti ispadanje iz lige", izjavio je Miličević.

Taktiku nije otkrivao, ali je istakao da se njegovi saigrači ne vole braniti i da žele pobijediti.

"Kako ćemo se postaviti odlučit će stručni štab. Mi nismo ekipa koja se voli braniti. Nadigravat ćemo se i tražiti pobjedu u Vrapčićima", kazao je Miličević.

Mladi igrač Plemića je Vladavića i Okića izdvojio kao najopasnije igrače Veleža.

"Prednost su im svakako Vladavić i Okić, koji su nam najveća prijetnja. Moramo paziti na njih". istakao je Miličević.

Aktuelnom sezonom nije zadovoljan.

"Mislim da smo mogli puno više, pogotovo ako pogledamo prvu polusezonu, a igrali smo polufinale Kupa BiH i bili smo i treći na tabeli. Ovom pozicijom ne možemo biti zadovoljni. Već se polako okrećemo sljedećoj sezoni", zaključio je Miličević.