Nogomet
25

Vladavić: Nigerijci znaju odakle prijeti opasnost, večeras bi Zmajevi trebali igrati s dva napadača

Piše: D. B.
Admir Vladavić
Admir Vladavić
Nogometna reprezentacije BiH večeras igra važnu utakmicu u okviru grupe F na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a protivnik je Nigerija. Bh. nogometaš i bivši reprezentativac Admir Vladavić je uvjeren da je BiH bolja od Nigerije i da će slaviti pobjedu.

Historijskim nastupom BiH na Mundijalu protiv Argentine je Vladavić zadovoljan uprkos porazu, ali smatra da je potrebno više angažovanosti.

"Mislim da smo odigrali kvalitetno i pokazali karakter, ali u naredne dvije utakmice moramo ući još angažovanije", izjavio je Vladavić.

Odluka selektora Safeta Sušića tokom priprema, a i u utakmici protiv Argentine, bila je da tim igra s jednim napadačem, a to je Edin Džeko. Vladavić smatra da se Džeki večeras protiv Nigerije od prve minute treba pridružiti i Vedad Ibišević.

"Večeras bi trebali igrati s dva napadača. Velik je pritisak na Džeki i smatram da ga selektor mora rasteretiti s obzirom da i Nigerijci znaju odakle im prijeti najveća opasnost. Ipak, nadam se da će im Džeko zatresti mrežu večeras", rekao je Vladavić.

Istakao je vrline i mane Nigerijaca.

"Afričke reprezentacije nisu jake taktički, pa ni Nigerija. Međutim, afrički igrači su veoma spremni i snažni, igraju brz nogomet, što će nam stvarati probleme", kazao je bivši bh. reprezentativac.

Ispadanje Španije nije očekivao, dok neuspjeh Engleske za njega ne predstavlja iznenađenje.

"Iskreno, nisam očekivao da će Španci ispasti već u grupnoj fazi. Od Engleza nisam previše očekivao, jer već dugo nisu ništa napravili kao reprezentacije. Njihov problem je to što u engleskoj Premierligi igra previše stranaca, pa im je zbog toga takmičenje i ponajbolje na svijetu, ali reprezentacija baš i ne", smatra Vladavić.

Što se tiče večerašnje utakmice između Nigerije i BiH, on očekuje pobjedu Zmajeva. Favorit za osvajanje SP-a mu je Njemačka.

"Moj favorit je Njemačka, ali ni nas ne treba potcijeniti. Mislim da možemo napraviti još dosta toga, baš kao i Kostarika. Večeras neće biti lako Zmajevima, ali smo bolji i očekujem pobjedu", završio je Vladavić.