Nogomet
0

Vječiti derbi na Koševu: Sarajevo i Željo vodit će borbu za bodove i prestiž

Piše: Edin Isanović
Koševo je domaćin najvećeg bh. derbija (Foto: Klix.ba)
Koševo je domaćin najvećeg bh. derbija (Foto: Klix.ba)
Sarajevo i Željezničar igraju večeras na Koševu 102. vječiti derbi. U oba tabora naglašavaju kako respektuju suparnika, ali isto tako žele doći do pobjede. Mnogi ljubitelji nogometa sarajevski derbi smatraju jednim od najvećih i najžešćih u regiji. U dosadašnjim dvobojima po 30 puta slavila su oba rivala, dok je 41 utakmica završena bez pobjednika.

Sarajevo igra na svom terenu i to im može biti poticaj. Ipak, Plavi imaju tim koji svima može napraviti probleme. Prvi šef struke Bordo tima Husref Musemić istakao je na konferenciji za novinare kakvu utakmicu očekuje.

"Osjećamo dozu pritiska. Igramo na Koševu i pod pritiskom smo da napravimo dobar rezultat. Imamo mladu ekipu u kojoj su i igrači koji će igrati svoj prvi derbi. Nećemo mijenjati postavu jer nemamo izbora. Nadam se da će motiv naših mladih igrača nadjačati pritisak. Sve u svemu, očekujem jednu kvalitetnu nogometnu predstavu i podršku publike. Želimo doći do pobjede", kazao je Husref Musemić.

Pobjednik će se uključiti u bitku za naslov

Recept Sarajeva je poznat. Težit će da nametnu posjed lopte i konstantnim pritiskom pokušat će postići pogodak što prije. Posljednja dva prvenstvena trijumfa podigla su samopouzdanje i optimizam u bordo svlačionici.

Inače, obje ekipe nalaze se u vrhu prvenstvene tabele i trenutno igraju u dobroj formi. Pobjednik će se definitivno uključiti u utrku za naslov. Bordo tim je blagi favorit, ali to u ovakvim utakmicama ne mora ništa značiti.

"Koliko je utakmica na Koševu važna, suvišno je govoriti. No, činjenica je da se u derbiju mogu osvojiti maksimalno tri boda, kao i u svakoj drugoj utakmici. Favorita nema, ta utakmica se igra za klub i navijače. Igračima nisam nametnuo pritisak ni imperativ, derbi ćemo odigrati opušteno, hladne glave i pokušati ostvariti pozitivan rezultat", izjavio je prvi šef struke Plavih Dino Đurbuzović.

Željo na Koševu posljednji put slavio prije tačno devet godina

Igrači Sarajeva i Želje željni su dokazivanja u utakmici koja će, bez sumnje, biti puna naboja. Sve će biti na nivou velikog rivaliteta. Zanimljivo, tim sa Grbavice posljednji je put na najvećem bh. stadionu slavio na današnji dan prije devet godina. Bilo je 1:0 za Plave, a strijelac jedinog pogotka bio je Kajtaz iz slobodnog udarca.

"Tradicija je tu da se ruši. Mi nikada u gostima ne igramo na neriješeno. Cilj i praksa Željezničara su pobjede. Tako ćemo se postaviti i protiv Sarajeva”, tvrdi Đurbuzović.

Pristalice Bordo tima u okršaju za prestiž i bodove mnogo očekuju od kapitena Vuleta Trvunovića koji ističe kako je ovaj sudar izuzetno važan za Sarajevo.

"Očekujem puno Koševo i nadam se našoj pobjedi", naglasio je Trivunović.

Predstavnici oba kluba apelovali su na navijače da najveći bh. dvoboj protekne u fer i sportskom nadmetanju. Istakli su da ovaj okršaj treba biti istinski praznik. Uspjeh u vječitom derbiju donosi samopuzdanje, poticaj i realne šanse za borbu za titulu. Posebna draž za gledaoce bit će spektakl na tribinama koji pripremaju bordo i plavi navijači.

Čast da sudi ovu utakmicu dobio je Vladimir Bjelica iz Istočnog Sarajeva. Bit će mu to prvi vječiti derbi u karijeri. Nadamo se da će svoj posao odraditi na najbolji mogući način i da neće podleći pritisku. Pomagat će mu Dalibor Drašković, Sreten Udovičić, Senad Ibrišimbegović, Edin Jakupović i Irfan Peljto.

Utakmica počinje u 19:45 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Forma posljednjih pet utakmica:

Željezničar: Čelik - Željezničar 2:2, Željezničar - Olimpic 1:1, Mladost V.O. - Željezničar 0:4, Slavija - Željezničar 0:2, Željezničar – Velež 1:0

Sarajevo: Sarajevo - Rudar P. 3.2, Zvijezda - Sarajevo 0:0, Sarajevo - Travnik 3:1, Vitez - Sarajevo (Kup BiH) 1:1, Vitez - Sarajevo 0:2

Tabela BHT Premijer lige:

1 FK Borac 13 8 3 2 27 2 FK Sarajevo 13 7 4 2 25 3 HŠK Zrinjski 13 6 4 3 22 4 FK Željezničar 13 6 4 3 22 5 FK Olimpic 13 5 6 2 21 6 NK Široki Brijeg 13 5 5 3 20 7 FK Velež 13 4 6 3 18 8 FK Radnik 13 4 5 4 17 9 NK Zvijezda 13 5 2 6 17 10 FK Slavija 13 4 4 5 16 11 NK Čelik 13 2 9 2 15 12 NK Travnik 13 2 7 4 13 13 FK Mladost 13 2 6 5 12 14 NK Vitez 13 2 4 7 10 15 FK Rudar 13 2 4 7 10 16 FK Leotar 13 2 3 8 9