Alen Škoro za Sarajevo-x.com
0

'Više nemamo pravo na grešku'

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Sve se brzo odvijalo u životu Alene Škore. Prvo je sa 16 godina debitovao za prvi tim Sarajeva, a samo godinu i po dana poslije dobio je poziv u najjaču državnu selekciju. Nedugo zatim odigrao je pet utakmica u ljubljanskoj Olimpiji odakle odlazi u veliki Olympique Marseille.

U Olympiqueu je Škoro proveo šest nezaboravnih mjeseci. Još je igrao za Servette, GAK i Rijeku. Iz hrvatskog prvoligaša odlazi u Poljsku, a nakon problema koji su zadesili Bialystok, odlučio se na come back u tim sa Koševa. Za Sarajevo-x.com, Alen Škoro govori o dometima bordo tima, svojim životnim odlukama, najljepšim trenucima karijere, Premijer ligi BiH...

Možete li nam za uvod reći kako ste vidjeli nastupe Sarajeva od trenutka kada ste ponovo obukli bordo majicu?

Krenulo je odlično, ali nas je poraz od Željezničara potpuno poremetio. Volio bih da smo prethodne dvoboje podbacili, a da smo porazili najljućeg rivala. Ipak, stvarnost je potpuno drugačija. Za nas je svaka utakmica važna, ali okršaj sa komšijama je nešto posebno. Željeli smo se odužiti navijačima koji su u velikom broju došli da nas bodre. Iako je bilo dobrih prilika i lijepih akcija, nismo uspjeli u namjerama. Pritisak, grč, imperativ... sve su to razlozi neuspjeha.

Izlazak u Evropu je sada pod znakom pitanja. Očekuju Vas nova iskušenja, prvo na najvećem bh. stadionu gostuje Posušje, a meč odluke je u Istočnom Sarajevu. Kakav rasplet predviđate, možete li uspjeti?

Možemo! Prirodno je da raste tenzija, velik je ulog, svjesni smo očekivanja poklonika bordo boje. Učinit ćemo sve da budemo na visini zadatka. Prije svega moramo se dići na psihološkom planu i upisati trijumf u sudaru sa Posušjem. Mislim da to neće biti problem. Dvoboj sa Slavijom će vjerovatno biti presudan. No, svi smo osjetili razočarenje neuspjeha na Grbavici. Valjda smo izvukli pouke i poruke, igrat ćemo pametnije. Potrošili smo kredit, nemamo više pravo na grešku. Respektujem suparnika, ali poštujem i našu snagu i imam pravo vjerovati da ćemo se mi veseliti.

Ali nogomet je ipak nepredvidiv?

Definitivno! Ovo je sve teorija. Može se desiti da nam se poklope ostali rezultati pa da i sa porazom u posljednjem kolu izađemo na međunarodnu scenu. U svakom slučaju sve imamo u svojim rukama, a to je najbitnije.

Hoćete li ostati na Koševu i naredne sezone?

Kako sada stvari stoji mislim da hoću. Imam ugovor do juna 2010. godine. Aktuelni igrački kadar u budućnosti može do velikog rezultata. Posebno bih podvukao Dalibora Pandžu. Ako bude radio, a vjerujem da hoće, otvara mu se blistava budućnost. Dovoljno je vidjeti kako ide na treningu, ima mnogo motiva i ambicija, a to je dobro.

Možete li napraviti paralelu bh. lige od prije nekoliko godina i danas, ima li pomaka?

Svakako! Suđenje je na većem nivou, a tome je doprinijela činjenica da se svaki derbi prenosu na BHT 1. Ima i sada grešaka, ali u znatno manjoj mjeri. Vjerujem da će se u budućnost stanje još više popraviti. Naša domovina je pravi izvor nogometnih talenata.

Kako gledate na ideju o formiranja regionalne lige?

To bi bila prava stvar, ali ne znam da li je još uvijek vrijeme za tako krupan korak. Pa samo zamislite kako bi stadioni bili puni i koliko bi to sa finansijske strane značilo klubovima. Ubijeđen sam da bi bila uz rame s mnogim evropskim ligama.

Izdvojite najljepše trenutke karijere!

Emocije moga prvog debija sa 16 godina za Sarajevo se ne mogu zaboraviti. Igrali smo protiv Gradine, a ja sam dobio žuti karton. No, prvi nastupi u gradskom derbiju izazivaju posebnu količinu emocija. Ja sam to doživio 1999. godine. Počeo sam u udarnoj postavi i zamijenjen sam u 20 minuti. Nisam se mogao nositi sa pritiskom. Kada si mlad, maštaš o toj utakmici. Bila mi je želja samo da uskočim na teren i doživim ludilo sa tribina. To je bit nogometa. Izdvojio bih još i poziv tadašnjeg selektora Hadžibegića u reprezentaciju.

Vi ste relativno mladi napustili bordo tim prije devet godina. Prvo ste otišli u glavni grad Slovenije, a nakon toga u francuski Olympique Marseille. Iz ove perspektive, ponovili biste istu odluku?

Tako je ispalo. Vjerovatno bih sada dobro razmislio. Sazrio sam, drugačije razmišljam, što je sasvim normalno, život nosi svoje. Sigurno da je bilo grešaka u mojoj karijeri. Ipak, ima tu i nezaboravnih momenata. Igrati na Velodromu je neopisiv osjećaj. Taj grad živi za nogomet. Nakon niza godina konstantnih ulaganja sada imaju priliku da postanu prvaci. Mogu samo zamisliti kakva će fešta biti.

Ostaju lijepe uspomene?

Apsolutno! Sa nostalgijom se prisjetim momenata u ovom francuskom klubu. Igrati sa Ibrahimom Bakayokom i Pierrom Issom je velika stvar. Ta generacija je odlično vođena od strane Javiera Clementea.

Nastupali ste u švicarskoj i austrijskoj ligi?

Iz Marseilla sam posuđen u Servette, zadržao sam se kratko, a onda ponovo stigao na Koševo. Nakon izvjesnog vremena imao sam jednu vrlo dobru ponudu zagrebačkog Dinama, ali sam izabrao GAK. Gledajući sa ove distance smatram da sam krivo procijenio. Nogometaši modrog tima vrlo dobro kotiraju u Evropi i ostvaruju dobre transfere. U Austriji mi je bilo izuzetno dobro, a najvažnije je bilo da sam relativno blizu Sarajeva.

Kako je bilo na Kantridi?

Početak odličan, poentirao sam sedam ili osam puta. No, nažalost povrede su onemogućile da nastavim seriju. U tom razdoblju imao sam dvije operacije, a čelnici Rijeke nisu imali strpljenja i razišli smo se na korektan način.

Dinamo je odbranio naslov?

Sasvim zasluženo. Iako je Hajduk u jednom trenutku imao više izgleda, prednost Zagrepčana je kontinuitet koji ih prati dugi niz godina. Rade veoma ozbiljno.

Od kojih trenera ste najviše naučili?

Svaki ima nešto svoje. Javier Clemente, Tomislav Ivić, Walter Schachner iz GAK-a, Agim Nikolić. Svaki od njih ima svoju posebnu filozofiju rada. Trudio sam se da od svakoga naučim nešto novo. Trenerski posao je jako kompleksan.

Početkom juna odigrat će se prijateljska utakmica između selekcije novinara i Ćirinih izabranika. Vi ste ušli u krug kandidata na koje će motriti odbrambeni nogometaši najjačeg državnog tima. Očekivanja?

Svaki igrač ima pravo na ambiciju i taj dvoboj može poslužiti selektoru da provjeri nekoliko imena koja se nameću. Mislim da će biti dosta gledalaca. Posljednji rezultati naše odabrane nogometne vrste daju nam za pravo da se nadamo plasmanu na jug Afrike. Vjerujem da su aktuelni reprezentativci sposobni za to. Ovo će im biti odlična provjera pred nastavak kvalifikacija.